Вчені-астрономи спостерігали за цією зіркою протягом декількох десятиліть, і їм вдалося зареєструвати те, що їм не доводилося бачити раніше - процес відродження «вмираючої» зірки, передає dailytechinfo.org.

У проміжку між 1971 і 2002 роками температура зірки САО 244567 піднялася з 20 тисяч до 60 тисяч градусів Цельсія. При цьому, зірка істотно зменшилася в своїх розмірах, спочатку вона була в три рази більша за наше Сонце, але до кінця еволюції її розмір дорівнював третій частині розміру Сонця. А нові дані, отримані за допомогою телескопа Hubble Space Telescope, показують, що зірка САО 244567 знову почала розширюватися і охолоджуватися, її температура на сьогоднішній день становить 50 тисяч градусів.

Що ж відбувається з зіркою САО 244567? На це питання відповідає Ніколь Реендль (Nicole Reindl), астроном з Лестерського університету, яка спостерігала за нею протягом багатьох років. Вона вважає, що ми стали свідками так званих «гелієвих спалахів», явищ, характерних для деяких фаз існування певних видів зірок, що мають відносно малу масу. Оскільки запаси водню в надрах цієї зірки вже вичерпані, зірка починає стискатися до тих пір, поки її температура і щільність ядра не стають такими, що в вогні термоядерної реакції не починає «горіти» гелій. В результаті цього виходить сплеск, яскравий спалах, обумовлений ​​різким виходом енергії від горіння гелію. Це, в свою чергу, змушує зірку знову «роздутися».

В принципі, зірка САО 244567 є далеко не першою подібною зіркою, за якою спостерігають вчені астрономи. Однак вона є першою, яка дозволила вченим спостерігати фазу стиснення і нагрівання, перехід від цієї фази до фази розширення і охолодження. Як правило, процеси еволюції зірок відбуваються протягом мільйонів і мільярдів років, тому випадок, коли зірка зазнає кардинальних змін за кілька десятиліть, є досить унікальним. А дані, отримані в ході спостережень за зіркою САО 244567, вже розповіли і розкажуть ще досить багато про сили, які беруть участь в даному процесі.

 

-

ІА "Вголос": НОВИНИ