[media=160456,160457] 

Про це пише dailytechinfo.org.

Ці «кістки» являють собою довгі і щільні нитки із холодного космічного газу, і до останнього часу вченим було відомо всього про дев'ять таких утвореннях.

Однак новий метод аналізу, через який були «просіяні» дані, зібрані 10-метровим телескопом обсерваторії Caltech Submillimetre Observatory, космічними телескопами Spitzer і WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), телескопами обсерваторії Arizona Radio Observatory, дозволив виявити ще 45 газових ниток, що дало вченим в руки більш-менш докладну картину «скелета» Чумацького Шляху.

Кожна з виявлених ниток має унікальну форму, деякі з них нагадують латинську букву S, інші - З, а треті - Х. Довжина цих газових ниток коливається в діапазоні від 32 до 900 світлових років, і вони оточені шаром газу, пилу і зірок, які можна умовно вважати «плоттю на цих кістках». На кінцях деяких довгих ниток були помічені вторинні нитки, які мають меншу товщину і довжину, проте їх походження поки залишається загадкою для вчених. Виявлений «скелет» покриває собою практично всю площину нашої галактики, а більше скупчення цих утворень спостерігається в центральних областях її спіральних рукавів.

Як уже згадувалося вище, основну роль в справі складання картини «скелета» Чумацького Шляху зіграв новий програмний алгоритм, в основу якого ліг алгоритм «minimum tree spanning algorithm», що часто використовується для розрахунків оптимізованих мереж трубопроводів і доріг. Під час аналізу даних цей алгоритм визначає всі крапки в галактиці, де присутній холодний газ певної щільності. Потім алгоритм з'єднує між собою точки, керуючись низкою певних критеріїв, які описують газові нитки.

Вчені вважають, що крім 54 відомих на сьогоднішній день ниток, в «кістяку» нашої галактики налічується ще мінімум 200 ниток подібних розмірів. А подальші дослідження в даному напрямку дозволять вченим виявити всі ці нитки і скласти максимально повну картину «скелета» галактики, яка може містити масу підказок щодо процесів її виникнення та подальшого розвитку.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ