Про це інформує власкор «Вголосу».

За проект рішення депутата Луцької міськради, лідера «Народного контролю» Волинської області Павла Данильчука зі зміни місця спорудження пам'ятника Степану Бандері проголосували лише 16 депутатів.

Луцька міськрада ще у 2008 році затвердила місце будівництва пам'ятника на площі біля РАЦСу. Зараз споруджено постамент та закладено капсулу. Однак сам пам’ятник ще не збудовано.

Більшість депутатів розкритикувала ідею Павла Данильчука як провокаційну і таку, що розколює громаду та перешкоджає справі вшанування національних героїв України. Голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік висловив переконання, що перенесення пам'ятника є наругою над усіма патріотами, ветеранами УПА та репресованими.

Під час обговорення проекту рішення виступили голова Братства ОУН-УПА Волині імені полковника Клима Савура Богдан Вівчарик, учасник російсько-української війни Олександр Скиба, депутат від ВО «Свобода» Богдан Богонос, активіст проекту «Народний контроль» Михайло Шелеп.

Богдан Вівчарик та Олександр Скиба висловилися категорично проти перенесення пам'ятника. Олександр Скиба нагадав, що під час обговорення цієї ініціативи на громадських слуханнях більшість учасників її не підтримала.

«Пам'ятник не вимірюється грошима. Як і ідея. Наше завдання – виховати покоління українців та вшанувати історичну постать, яка зіграла видатну історичну місію у справі визволення української нації. Високий рівень національної свідомості – це запорука нашого суверенітету і побудови могутньої держави»,  зазначив Олександр Скиба.

Депутат міськради Костянтин Петрочук назвав аргументи ініціаторів проекту рішення штучними. Він зауважив, що ніщо не заважає у разі потреби скоригувати проект монумента. Також депутат додав, що для густонаселеного району, де розташована площа, будівництво пам'ятника матиме хороше ідеологічне та патріотичне навантаження.

Депутат Євген Ткачук запропонував Павлу Данильчуку зняти це питання з розгляду, однак відповіді не отримав.

У підсумку депутати не підтримали ініціативу «Народного контролю» і відмовилися переносити місце встановлення пам'ятника Степану Бандері.

ІА "Вголос": НОВИНИ