Шляхопровід на вулиці Кульпарківській  визнали аварійним ще у 2018-у році. Відтоді йшли розмови про потребу в реконструкції мосту, а міські чиновники анонсували розробку проєктно-кошторисної документації для ремонтних робіт. Проте і до нині ситуація не змінилася.

Коли чекати ремонту аварійного шляхопроводу та чому зволікає міська влада?, - з'ясовував «Вголос».

Аварійний, проте відкритий для проїзду

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті ЛМР, шляхопровід був визнаний аварійним ще наприкінці 2018-го року. Через це Комісія з безпеки дорожнього руху обмежила заїзд на міст великогабаритного транспорту вагою понад 15 тон. Оскільки вулицею Кульпарківською курсує громадський транспорт, зокрема і тролейбусні маршрути, організацію руху транспорту на мості було змінено.

Навесні 2019-го року Комісія з безпеки дорожнього руху ухвалила реорганізацію руху транспорту. Приватні авто мають рухатись в  правій крайній смузі, тоді як габаритний громадський транспорт у лівій крайній. Рух вантажівок по мосту був вчергове заборонений. Таке рішення пояснюється аварійним станом мосту, де габаритний громадський транспорт може створити додаткове навантаження на його крайні частини за умови руху крайньою лівою смугою.

[media=63762,63763]

Коли почнеться реконструкція аварійного мосту?

Про роботу над замовленням проєктно-кошторисної документації для реконструкції шляхопроводу в березні 2019-го році повідомляв Олександр Одинець, який зараз очолює Департамент інфраструктури та ЖКГ ЛМР.

У листопаді 2019-го року, за даними системи Prozzoro, відбувся тендер на виготовлення проєкту реконструкції шляхопроводу. У ньому перемогла київська компанія ТзОВ «Міст-проект», яка мала виготовити необхідну документацію за 874 тис грн та надати її у термін до 31 травня 2020-го року. Проте  реальних дій щодо реконструкції аварійного шляхопроводу немає. В бюджеті розвитку Львова на 2021-й рік кошти на ремонт мосту на Кульпарківській не передбачені.

Ми звернулись з інформаційним запитом щодо ситуації зі шляхопроводом до пресслужби ЛМР та наразі очікуємо відповіді.

Нові тролейбуси по аварійному мосту

Попри аварійний стан шляхопроводу, ним курсують тролейбусні маршрути №22 та №30. Понад те, зараз на вулиці Кульпарківській триває ремонт контактної мережі тролейбусів з його продовженням до вулиці Городоцької. Проєкт передбачає оновлення 3,4 км контактної мережі.  Його вартість - 2 922 757,56 євро. Ремонт контактної мережі фінансується коштом кредиту ЄБРР, а здійснює його об’єднання групи компаній: ТзОВ «Вальво», «Магістраль Інжинірінг» зі Львова, польської компанії ТзОВ «Еле-Комп» та чеської компанії «Електротехніка».

Наскільки доречним є ремонт контактної мережі тролейбусів, якщо шляхопровід, яким вони їдуть є аварійним?

Голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига у коментарі для “Вголос” пояснив, що нагальна потреба у продовженні тролейбусної мережі по Кульпарківській викликана ремонтом вулиці Бандери. Через ремонтні роботи там рух тролейбусів до ЛНУ ім. І. Франка рано чи пізно доведеться тимчасово призупинити. Внаслідок цього значна частина тролейбусних маршрутів може перестати курсувати.

«Щоби цього не сталося, тролейбусний рух з Кульпарківської буде зведено далі на Городоцьку. Там є контактна мережа, і в обхід через Городоцьку зможемо пускати тролейбусні маршрути. Якщо цього не зробити, то потрібно буде 40 тролейбусів поставити під паркан на два чи три місяці» - повідомив Святослав Товстига.

Разом з тим, Святослав Товстига наголосив, що реконструкція шляхопроводу на вулиці Кульпарківській має стати одним з пріоритетів міста з огляду на критичну важливість цієї магістралі.

«Потрібно закладати кошти і починати щось робити. Навантаження на Кульпарківську є колосальне. І треба паралельно думати, коли саме починати роботи. Крім того, на шляхопроводі по Княгині Ольги трамвайна колія також аварійна.  Тому треба і ці роботи закладати в дорожню карту на 5 років. Але для розуміння, якщо міст на Кульпарківській «складеться»,  місто зупиниться» - наголосив він.

Нагадаємо, саму вулицю Кульпарківську капітально ремонтували у 2009-2010 роках у рамках підготовки Львова до Євро-2012.

ІА "Вголос": НОВИНИ