Про це під час відкриття виставки «Революція Гідності. Пам’яті Небесної сотні» у Львові, у Музеї визвольної боротьби України, у понеділок, 20 листопада, розповів брат Героя Небесної сотні Олега Ушневича із Дрогобича Роман Ушневич.

Він пригадав, що брат повернувся із роботи з-за кордону саме перед початком революційних подій у Києві. За місяць до Майдану встиг об’їздити всіх друзів та родину. Згодом вони зізналися:  складалося враження, що він у них востаннє.

«21 листопада мали їхати вітати батька з іменниками. Але Олег поїхав до Києва, пояснивши, що там, можливо, починається революція і є великий шанс щось змінити для майбутнього України. Батько не зміг його зупинити, згадавши слова дідуся, який не дожив до 1991 року: «Про одне мрію: хочу побачити Україну незалежною», - продовжив брат Героя.

За його словами, на Майдані панувала особлива атмосфера: майданівці чулися сильними, вільними і гідними. Олег навіть відмовився від пропозиції хорошої роботи за кордоном, пояснивши, що в Україні зараз є важливіша  робота, адже є шанс змінити країну на краще.

«Олег під час тих подій їздив додому підлікуватися. Востаннє повернувся на Майдан 17 лютого. Саме потрапив у вир подій під Верховною Радою. Там 18 лютого отримав поранення – біля нього розірвалася шумова граната, почав горіти його одяг. Лікарі надали йому медичну допомогу і Олег знову побіг на Майдан, аби згодом врятувати життя побратиму», - додав Роман Ушневич.

Також він розповів, що у ніч на 19 лютого Олег біля Жовтневого палацу потрапив у руки «беркутівців», де знову отримав поранення. Проте таки  вийшов на патрулювання барикад. І вже зранку 20 лютого не відповідав на телефонні дзвінки рідних. Побратими знайшли його мертвим у готелі «Україна». Розповіли, що загинув на Інститутській.

«Сьогодні я хочу, щоб усі розуміли, що на Майдані не було випадкових людей. Всі були для того, аби змінити Україну на краще. Через те, що в їхніх жилах текла кров борців та вільних людей. І ми повинні не забувати своїх Героїв та вшановувати їх: як Героїв минулого часу, так і сучасних», - резюмував брат Героя Небесної сотні.

ІА "Вголос": НОВИНИ