Інститут біології клітини отримав грант від Національного фонду досліджень України (НФДУ) на розробку вакцини і сьогодні – на фінальному етапі. Зараз вакцину тестують на мишах.

Про це розповіла Роксолана Василишин, наукова співробітниця відділу молекулярної генетики та біотехнології інституту біології клітини НАН України в прямому етері програми “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Львівська вакцина походить з дріжджів. На їх основі відбувається продукція S-білка «шипа», який є на мембрані коронавірусу. Відтак білок має викликати реакцію організму.

У розробці вакцини, попри короткі терміни, не пропустили жодного обов’язкового етапу, зараз випадку відбувається перевірка на ефективність.

«Якщо вакцина виявиться ефективною і виявиться безпечною, то розробку мають розглядати на рівні уряду. І, звичайно, вакцина має згодом тестуватися на добровольцях», - повідомила Роксолана Василишин.

Головні переваги львівської вакцини від коронавірусу – вона набагато безпечніша, дешевша й простіша за закордонні аналоги.

«Дріжджові штами безпечніші, їх легше культивувати. Зараз здебільшого для вакцин від коронавірусу використовують ссавців чи комах. А це додаткові кошти на їх вирощування. З дріжджами простіше, нам просто потрібні тільки великі об’єми ферментеру», - додала науковець.

Окрім дріжджової вакцини Інститут біології клітини опрацьовує розробку вакцини у вигляді назального чи орального спрею.

«Наш варіант є новітнім. Наразі ми не отримували фінансування на цей проєкт, але маємо позитивні напрацювання», - додала Роксолана Василишин.

Нагадаємо, як писав "Вголос", з 18 жовтня у Львові посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).


Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Зауважимо, що Львівщина перебуває в «червоній» карантинній зоні, внаслідок чого на території області ввели додаткові обмеження. Проте у самому Львові наразі не йде мова про запровадження повного локдауну. Понад те, для проїзду у львівських маршрутках не вимагається наявності сертифікату про щеплення чи ПЛР-тесту. 

Додамо, що з огляду на спалах COVID-19 у Львові Рада церков міста закликала вірян по можливості утриматись від відвідування храмів на час гострої фази пандемії. 

ІА "Вголос": НОВИНИ