Зважаючи на стрімке поширення коронавірусу, уже завтра,30 листопада, Львівщина переходить у «червону» зону карантину. Обласна комісія ТЕБ і НС затвердила перелік обмежувальних протиепідемічні заходів, передбачених для цього рівня епіднебезпеки. Серед іншого, рекомендувала звернутись до керівників релігійних організацій на території області з проханням утриматися від проведення богослужінь у приміщеннях культових споруд.

У Львові відбулася Рада Церков міста,яка надала рекомендації священнослужителям та мирянам усіх конфесій.

Які правила діятимуть для вірян при відвідуванні храмів, “Вголос” розпитав  отців Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви та Львівської Єпархії Православної церкви України. 

Як каже отець Павло Дроздяк, прес-секретар Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви, у часі чергової хвилі поширення коронавірусної інфекції ніяких нових правил чи рекомендацій для вірян не буде. Діятимуть ті всі алгоритми, які були напрацьовані до цього часу.

“Незважаючи на те, що ми не були в “червоній” зоні, але все рівно церкви працювали за своїми такими внутрішніми протоколами і розпорядженнями, які діють від початку оголошення пандемії”, – розповідає отець Павло.

За його словами як тоді, так і зараз  вірянам радять брати участь у богослужіннях в домашніх умовах, тобто онлайн-трансляції.

“Якщо ж люди будуть мати відповідні медичні покази до того, що можуть фізично брати участь у богослужінні, то ніхто не заборонятиме їм приходити до храмів”, – зазначає прес-секретар.

Але, як наголошує отець, в церквах, як і в інших громадських місцях, діятимуть карантинні норми. Це дотримання фізичної дистанції не менше двох метрів між відвідувачами храму і 50% заповненості площі. Люди повинні бути обов’язково в масках. Сприяти, щоби біля входу до храму не створювалися скупчення людей, щоб був забезпечений впорядкований вхід і вихід.

Також, як каже отець Павло, Єпископи пригадують, що в часі пандемії вшанування святинь, тобто хрестів, ікон, мощей Святих, йде через поклін перед ними, без фізичного контакту (цілування).

“Була окрема дискусія щодо 1 листопада, тобто поминальних днів. Це більш стосується Церкви латинської, де є практика вшанування святих. Але ми знаємо, що в нас на Галичині також є це присутнє, тому ми рекомендуємо нашим вірним, по-можливості, оминути вшанування померлих саме 1 листопада,піти іншим разом, щоб не було скупчення людей”, – радить отець Павло Дроздяк.

На його думку, хоч поминання відбувається на відкритому повітрі, але бажано зменшити фізичний контакт. Оскільки зараз буде впроваджено карантин, то у людей з’явиться більше часу для таких відвідин.

Зі слів прес-секретаря, від початку  пандемії у Львівській Архиєпархії УГКЦ існує інструкція про поведінку священнослужителів під час карантину, де чітко прописано всі вимоги до звершення тих чи інших таїнств, обрядів, богослужінь, Літургій тощо. Будуть її дотримуватися і у теперішньому часі.

Отець Руслан Матвієнко, секретар управління Львівської Єпархії Православної церкви України каже,що сьогоднішня ситуація не є новою.

“Вже були спалахи епідемії і рекомендації також вже були. Ми радили хворим людям та людям поважного віку, по-можливості молилися вдома і не наражатися на небезпеку. Змусити вірян не відвідувати храми ніхто не може. Кожна людина повинна приймати рішення особисто”, – зазначає отець Руслан

Та додає, що хто має потребу прийти до Храму, звичайно може це зробити. Але у церкві потрібно дотримуватись протиепідемічних заходів, таких як безпечна дистанція та носіння маски.

“Зараз багато людей у недільні чи святкові дні вмикають радіо, інтернет чи телебачення та в такий спосіб звершують молитву. Це справа особисто кожного. А церкви будуть відкритими”, – резюмує прес-секретар Львівської Єпархії ПЦУ.

Наталія Іванченко, головний державний санітарний лікар Львівської області, рекомендує у храмах дотримуватися таких правил :

  •  Богослужіння та інші релігійні заходи проводити  при заповненні не  більш як 50 відсотків місць та за умови дотримання учасниками заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів. Організатор заходу є відповідальним за нанесення горизонтальної розмітки або інших засобів дистанціонування для дотримання між особами фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра.
  •     Забезпечити провітрювання приміщень між кожним богослужінням.
  •     Не допускати скупчення людей при вході та виході з церкви.
  •     Причащати виключно ложечками, що пройшли належну дезінфекцію.
  •     Проводити онлайн богослужіння.
  • У разі виявлення випадку захворювання на коронавірус у служителя церкви, забезпечити самоізоляцію усіх не вакцинованих контактних та тих, хто не хворів впродовж останніх 6 місяців  на 14 днів від моменту останнього контакту з хворою особою.
  • Роз’яснювати під час Служби небезпеку, що створює людина, яка виділяє вірус для оточуючих.

Читайте також: 

На Львівщині визначили додаткові обмеження на час “червоної зони”

Робота громадських закладів під час карантину: які документи потрібні? - роз'яснення МОЗ

 

ІА "Вголос": НОВИНИ