Додатково до обмежувальних заходів, визначених п.3 постанови Кабміну № 1236 (Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19), обласна комісія ТЕБ і НС вирішила запровадити на території області обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для червоного рівня епіднебезпеки .

Про це повідомляє прес служба ЛОДА

Обмежувальні заходи на час так званої «червоної»зони стосуються роботи закладів торгівлі та громадського харчування, закладів культури, спортивних центрів, освітніх та медичних установ, транспорту та громадських місць.

1. Торгівля та заклади громадського харчування

У сфері торгівлі та роботи закладів громадського харчування забороняється:

  1. робота закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе, тощо), крім адресної доставки і замовлень на винос. Виняток становлять заклади громадського харчування в аеропортах;
  2. приймати відвідувачів у торгово-розважальних центрах. Крім закладів, які продають товари на торговельних площах, не менше 60% якої призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, садивним матеріалом, добривами і засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті.  Також не обмежується доступ до центрів  і  пунктів вакцинації населення від ковіду, які діють в таких закладах;
  3. робота закладів розважальної діяльності;
  4. діяльність ринків, крім продовольчих;
  5. приймати відвідувачів у закладах, які працюютьу сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім тих, які:
  • продають товари на торговельних площах, не менше 60% якої призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, садивним матеріалом, добривами і засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортиментів зазначених суб’єктів господарювання;
  • здійснюють адресну доставку замовлень;
  • надають фінансові послуги, чи провадять діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей.  Дозволена робота операторів поштового зв’язку, медичної практики, ветеринарної практики, автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів, предметів особистого вжитку, прання та хімічного чищення текстильних та хутряних виробів, перукарень, салонів краси ( за попереднім записом).

Не забороняється збирання і заготівля відходів.

Дозволяється надавати телекомунікаційні послуги, але за попереднім записом.

2. Культура і спорт

Заборонено:

Роботу закладів культури, проведення культурно-масових заходів.

Крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників. Здійснення кіно та відеозйомки, за умови обмеження доступу до знімального майданчика сторонніх осіб та наявності у персоналу (крім акторів) засобів індивідуального захисту. 

Діяльність з виробництва аудіовізуальних творів не є масовим заходом.

Не дозволено приймати відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах. Крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання санітарних протиепідемічних заходів.

Забороняться проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних, інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та  матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних без глядачів( за умови дотримання учасниками санітарних протиепідемічних заходів та обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я).

3. Освіта

Забороняється робота закладів освіти.

Крім спеціальних закладів освіти та 1-4-х класів  закладів загальної середньої освіти. 

А також крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від ковіду однією дозою однозонної або двома дозами двозонної вакцини, або негативний тест ПЛР, або документ, що підтверджує одужання особи від ковіду, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема, додатку «Дія.

4.Автомобільний транспорт

Заборонено перевезення пасажирів автомобільним або залізничним транспортом між регіонами. 

Обмеження не застосовується до осіб до 18 років, а також при наявності в людини негативного тесту на ковід-19, ПЛР або експрес-тесту, які проведені не більше як за 72 години. Або документа що підтверджує проходження повного курсу вакцинації, чи документу, що підтверджує одужання особи від ковіду.

5.Медичні заклади

Комунальним закладам охорони здоров’я забороняється планова госпіталізація.

 Крім:

  • медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • допомоги пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями;
  • паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • надання планової медичної допомоги закладами охорони здоров’я національного рівня, що надають третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу (за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів);
  • проведення інших невідкладних термінових заходів з госпіталізації, якщо через їх перенесення існує ризик для життя або здоров’я людей.

6.Громадські місця

Забороняється:

  1. Перебувати без одягнених засобів індивідуального захисту на території закладів охорони здоров’я та освіти, у підземних переходах, на зупинках громадського транспорту та на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання соціальної дистанції не менше 1 м.
  2. Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення.
  3. Робота підвісних канатних доріг.

Як йдеться у повідомленні, обмеження, передбачені п. 1, 2 та 6 не застосовуються, якщо у всіх учасників, відвідувачів, користувачів (крім тих які не досягли 18 років), організаторів та співорганізаторів заходу, співробітників ринку є негативний результат тестування на ковід методом ПЛР або експрес-тесту, проведеного не більше як за 72 год до проведення заходу/відвідування закладу, ринку, або документ, що підтверджує повний курс вакцинації, чи документ, що підтверджує одужання від ковіду, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема, додатку «Дія.

Щодо довідки, яка б підтверджувала протипокази для проведення вакцинації, як повідомили у департаменті охорони здоров'я ЛОДА, наразі у МОЗ напрацьовують форму такого документу.

Також комісія доручила департаменту з питань культури, національностей та релігій підготувати звернення до керівників релігійних організацій на території області щодо рекомендації утриматися від проведення богослужінь у приміщеннях культових споруд, максимально проводити їх з використанням технічних засобів через мережу Інтернет.

Нагадаємо, перевірку дотримання карантинних обмежень в області проводять 60 мобільних груп, до складу яких входять поліцейські та представники Держпродспоживслужби.

ІА "Вголос": НОВИНИ