Ситуація із захворюваністю на ковід в області ускладнюється, хворіють, як дорослі, так і діти. По трьох показниках, а саме рівні захворюваності, госпіталізації та заповненості ліжок Львівщина перевищує межу норми і ймовірно на завтрашньому засіданні комісії ТЕБ і НС буде прийнято рішення про переведення області в червону зону.

Про це під час брифінгу заявив Олег Когут,  регіональний координатор з питань вакцинації .

 За його словами , зараз маємо найважчу хвилю коронавірусної інфекції. Розвиток хвороби значно інтенсивніший, клінічні прояви - агресивніші.

“Щоденно в спеціалізовані заклади ми  госпіталізуємо більше ніж  300 осіб. В реанімаційних відділеннях станом на сьогодні перебуває 207 пацієнтів, понад 60 з них на апараті ШВЛ”,– розповів Олег Когут.

Як зазначила Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ серед хворих на коронавірус значно зросла і частка дітей.

“Зокрема, якщо на старті пандемії приблизно 5% серед усіх захворілих це були діти і більшість з них хворіли амбулаторно, то сьогодні цей показник зріс до 8%.У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ сьогодні перебуває 44 дитини, чого раніше не було. До цього ми спостерігали в стаціонарах не більше 8-10 дітей”,– каже Наталія Іванченко.

Як зазначили медики, по трьох показниках : рівні захворюваності, госпіталізації та заповненості ліжок Львівщина перевищила межі  норми. І є ймовірність того, що на завтрашньому засіданні ТЕБ і НС приймуть рішення про переведення області у “червону” зону.

Також, як зауважив Олег Когут, єдиним способом протидіяти коронавірусній інфекції є вакцинація.

“Щоб досягти колективного імунітету, треба вакцинувати хоча б 70 відсотків населення області. Зараз маємо 29 відсотків дорослого населення вакциновано першою дозою вакцини, другою - 20 %”. З понад 3100 госпіталізованих з коронавірусною хворобою – 95 відсотків невакциновані”, – зазначив регіональний координатор.

Наталія Іванченко додала, що з 25 жовтня вступила в дію норма, яка передбачає,  що для відвідування громадських закладів потрібно мати документ про вакцинацію. В області працює 59 бригад в складі працівників Національної поліції, Держпродспоживслужби, які перевіряють громадські заклади на наявність QR-кодів з вакцинацією, паспортів  вакцинації та дотримання належних епідеміологічних  вимог.  У разі виявлення порушень вживатимуться заходи адміністративного та дисциплінарного впливу. 

Нагадаємо, що при червоному рівні епіднебезпеки зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

Для повноцінної роботи та проведення масових заходів вимагається обов’язкова наявність у всіх співробітників (організаторів) та відвідувачів (користувачів) документа про завершення повного курсу вакцинації.

Також підходить негативний ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, який чинний 72 години.

З документом про отримання першої дози вакцини, тобто “жовтим” COVID-сертифікатом або довідкою 063-0 потрапити до громадського закладу або працювати в ньому буде неможливо.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ