Від завтра, 26 жовтня, ще дві області України, а саме Рівненська та Миколаївська переходять у червону зону. Таким чином вже у семи регіонах запроваджено червоний рівень епідеміологічної небезпеки. Решта областей перебувають у жовтій зоні. У вересні до постанови №1236 (Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19) були затверджені зміни норм та правил, які діють під час жовтого та червоного рівнів. Стосуються вони зокрема громадських закладів.

Про ключові зміни при відвідуванні громадських закладів на жовтому та червоному рівні епіднебезпеки розповів заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України, Ігор Кузін.

Основні правила 

На “жовтому” рівні власники закладів та організатори заходів можуть обирати, за яким із двох запропонованих варіантів вести діяльність:

Перший передбачає обслуговування клієнтів без перевірки документів, які б підтверджували їхній вакцинальний статус або негативний результат тестування. Але тоді треба обов’язково дотримуватись усіх обмежень відповідного рівня епіднебезпеки щодо проведення масових заходів та рівня заповненості закладів. Тобто:

  • заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 кв. метри площі території або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;
  • не більше 4 осіб за столиком в закладі громадського харчування, а відстань між столами - мінімум 1,5 метри;
  • кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі;
  • спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів площі.

Другий варіант передбачає перевірку наявності у всіх учасників заходу, користувачів, відвідувачів та власне у самих організаторів (співробітників) документів, які б підтверджували отримання щеплення проти COVID-19 або відсутність у особи захворювання на коронавірусну хворобу.

Які документи потрібні для відвідування та роботи громадських закладів?

Обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуються, якщо всі організатори заходів, співробітники закладів та відвідувачі мають хоча б одне щеплення від коронавірусної хвороби,тобто жовтий внутрішній COVID-сертифікат або довідку 063-О. ЇЇ можна взяти у лікаря, який проводив щеплення, або сімейного лікаря.

Також можна використати один із вказаних документів:

  • оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку міжнародний чи “зелений” внутрішній COVID-сертифікат.
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених.
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати щеплення. 
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, діють 72 години

Якщо у закладі є людина, яка не має відповідних документів, то автоматично застосовуються обмеження жовтого рівня.

При червоному рівні епіднебезпеки для повноцінної роботи та проведення масових заходів вимагається обов’язкова наявність у всіх співробітників (організаторів) та відвідувачів (користувачів) документа про завершення повного курсу вакцинації.

Також підходить негативний ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, який чинний 72 години.

З документом про отримання першої дози вакцини, тобто “жовтим” COVID-сертифікатом або довідкою 063-0 потрапити до громадського закладу або працювати в ньому буде неможливо.

Хто може перевіряти наявність документів?

У першу чергу співробітники закладу. Якщо клієнт відмовляється підтверджувати отримання вакцинації або відсутність захворювання, заклад самостійно вирішує чи надавати йому послуги, чи ні.

Водночас, жоден нормативно-правовий акт не зобов’язує власників закладу та співробітників пред’являти сертифікат про вакцинацію клієнтам чи відвідувачам. Тобто вимагати його користувач, звичайно, може, але йому цілком законно можуть відмовити.

Перевіряти наявність таких документів можуть лише правоохоронці та представники Держспоживслужби.

У ситуації, коли ви, як клієнт, не впевнені, що у закладі, який працює, дійсно є необхідна кількість вакцинованих співробітників, то варто звертатись до поліції та Держспоживслужби. Саме вони уповноважені перевіряти дотримання санітарних та протиепідемічних норм.

Якщо будуть виявлені порушення, то власникам загрожує штраф від 34 тисячі гривень.

Читайте також:

Вимірювання кисню: що таке пульсоксиметр, та як його застосовувати?

При надії в пандемії: вагітність і коронавірус

ІА "Вголос": НОВИНИ