Поширення коронавірусу змінило щоденні звички людей, а ще ознайомило нас з новими медичними термінами та приладами. Сьогодні майже кожен знає, що таке сатурація та для чого потрібен пульсоксиметр. Більшість лікарів дійсно радять придбати цей прилад, щоб контролювати рівень кисню в крові самостійно.

Олена Мандрига, лікарка-пульмунологиня Центру легеневого здоров’я розповіла “Вголосу” для чого вимірюють сатурацію при COVID-19, як користуватися пульсоксиметром і чому він може показувати неправильний результат.

Який показник сатурації у здорової людини?

Рівень кисню в крові (сатурація) у здорової людини має бути 97-99%. У людей із судинними захворюваннями, діабетом, синдромом Рейно, системним ураження судин цей показник, через порушене кровопостачання, може бути нижчим.

За словами лікарки, коли рівень сатурації в організмі 93% і нижче – це вже кисневе голодування і пацієнт потребує оксигенотерапії (киснева терапія, додатковий кисень). Зниження сатурації проявляється в ускладненні дихання, посинінні губ чи обличчя, болі в грудях, сплутаності свідомості. Однак не в усіх пацієнтів обов’язково є подібні симптоми.

“При захворюванні на ковід важливо контролювати рівень кисню в крові, оскільки є ушкодження легень та судин і через це порушується засвоєння кисню організмом”,– каже Олена Мандрига.

Низький показник сатурації є одним із критеріїв для госпіталізації хворого з коронавірусом.

Як швидко може знижуватися сатурація?

“Це дуже індивідуально,залежить від перебігу коронавірусу, супутніх захворювань,конституції людини,генетичної схильності до інфекційних захворювань та способу життя,”– зазначає пульмонологиня.

При низькій сатурації пацієнту дається киснева підтримка (наприклад, через кисневу маску), яка може бути постійною або тимчасовою.

У серйозних випадках, коли є виснаження дихальної системи і значне падіння сатурації, людину підключають до штучної вентиляції легень.

Чи потрібно вдома мати пульсоксиметр?

За словами лікарки, варто пам’ятати, що пульсоксиметр, як і тонометр (пристрій для вимірювання тиску), є медичним, а не побутовим приладом. Якщо є підтверджений COVID-19, тоді треба контролювати рівень насиченості крові киснем, а якщо хвороби немає, то нема потреби.

“Раніше не було такого апарату взагалі,окрім спеціалізованих закладів. Зараз люди схвильовані пандемією. Хочуть контролювати ситуацію і купують пульсоксиметри. Але показники має інтерпретувати лікар, а не сам пацієнт”, – наголошує Олена Мандрига.

Як пояснює пані Олена,бувають ситуації, для прикладу, коли помити руки холодною водою, відбувається спазм судин і показник рівня сатурації буде низьким, а людина вже через це стривожена. Тому тільки лікар може зробити правильний висновок.

“Не потрібно “круглодобово” вимірювати сатурацію. Достатньо одного-двох разів на день. Бо показник на 1-2 одиниці може коливатися. Але рівень сатурації не повинен бути нижче, аніж 95”, – нагадує лікарка.

Як правильно користуватися приладом

Особливих складнощів з використання пульсоксиметра немає. Щоб виміряти рівень кисню в крові, треба розмістити пульсоксиметр на кінцевій фаланзі пальця домінантної руки. Більшість медичних працівників розміщують пристрій на вказівних пальцях, але як показують дослідження, найвищий показник буде з третього пальця. 

Тож, якщо ви правша, використовуйте правий середній палець. Якщо ви лівша, використовуйте лівий середній палець.

Щоб отримати точний результат, то за словами Олени Мандриги, руки повинні бути теплими. Недостовірним буде показник, якщо вимірювати сатурацію зразу ж, коли прийшли з вулиці, чи коли помили руки холодною водою.

Вимірювати потрібно в стані спокою, в сидячому чи лежачому положенні. Пульсоксиметр може показати низьку сатурацію після фізичних навантажень або виснажливої роботи.

Якщо нігті пошкоджені або вкриті гель-лаком, це також впливатиме на показник.

Якщо пацієнт дихає через мокрий респіратор або його маска погано пропускає повітря, це теж може вплинути на рівень кисню в крові й, відповідно, на показники пульсоксиметра.

Як вибрати пульсоксиметр

Нині ціни на ринку на пульсоксиметри коливаються від 350 до 2000 гривень. Для домашнього користування зазвичай використовують мобільні пристрої.

Вибираючи пульсоксиметр звертайте увагу на важливі параметри:

Комфорт використання. Фіксатор приладу не має занадто стискати палець, завдаючи болісні відчуття.

Швидкість вимірювання. Добре, якщо пульсоксиметр швидко включається та вимірювання готові через 10-15 секунд. 

Наочність даних на екрані. Дисплей приладу має бути яскравим, контрастним, з гарною роздільною здатністю, щоб показники було видно чітко та зрозуміло. 

Простота керування. Зручно, якщо пульсоксиметр управляється однією кнопкою. Якщо прилад не тільки вимірює кількість кисню в крові та частоту пульсу, а ще й виконує додаткові функції, кнопок може бути кілька.

Звук. Зазвичай пульсоксиметр подає звуковий сигнал, якщо показники не в межах норми і коли йому потрібна зарядка. Також рівень заряду показує індикатор на дисплеї.

Підзарядка. Зверніть увагу, скільки часу прилад може працювати без підзарядки. Цей параметр важливий, якщо ви плануєте використовувати його в поїздці або в ситуації, коли не буде доступу до розетки. Деякі моделі можна заряджати від автомобільного прикурювача.

Фейк і правда про сатурацію

 Фейк. Користувачі мережі “Фейсбук” поширюють інформацію про те, що окріп — це «єдиний безпечний та швидкий спосіб поповнення організму хворого киснем». Він нібито забезпечує найшвидше підняття сатурації. 

Правда. Немає зв’язку між питтям гарячої води й рівнем кисню в крові. Ні гаряча, ні холодна вода не може впливати на цей фактор. Шлунковий сік не розщеплює воду на кисень і водень. Окріп чи гаряча вода не має доведеної дії при падінні рівня кисню у крові — не існує досліджень, які доводять, що таким чином можна підняти сатурацію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ