Чимало сімей планують щасливу подію – народження дитини. Але через пандемію коронавірусу їх турбує питання: потрібно відкладати вагітність чи ні. Відповімо одразу: планування вагітності не повинно спиратися на ситуацію з ковідом. Вагітність і пологи самі по собі мають ризики і коронавірус їх не перевищує. Так, інфекція може погіршувати кровообіг плаценти, а в разі важкого перебігу хвороби інтенсивна терапія має свої складнощі. Та це не привід відмовлятися від материнства.

Про те, чи можна вакцинуватись вагітним, в чому складність лікування коронавірусної інфекції у таких пацієнтів, які можливі причини ускладнень “Вголосу” розповіла лікарка-гінекологиня Марія Малачинська, директорка “Львівського обласного перинатального центру”.

“Захворюваність вагітних на  COVID-19 є такою самою, як в середньому по популяції. Життя триває, всупереч пандемії. Розглядати материнство як довгострокову перспективу не варто. Однак планувати вагітність потрібно свідомо. Розпочати з профілактичного огляду гінеколога та вакцинації”,– зазначає лікарка.

Вакцинація вагітних

Респіраторні інфекції загалом є небезпечними для вагітних жінок. Саме тому лікарі рекомендують їм обов’язково щепитися від грипу. В 2009 році, коли була епідемія грипу штаму H1N1 (свинячого грипу), вагітні жінки частіше мали важкий перебіг цього захворювання. З них 8% загинуло, а 30% народили передчасно. Вагітність робить організм вразливим і перед коронавірусом.

Як наголошує Марія Малачинська, враховуючи зростання захворюваності на COVID-19, вагітним жінкам на будь-якому терміні вагітності рекомендуються щеплення препаратом Covishield/Pfizer-BioNTech або Moderna. В першу чергу йде мова про вагітних, які знаходяться в групі ризику – медпрацівників, освітян, а також вагітних з хронічним захворюванням – цукровим діабетом, ожирінням, патологією серцево-судинної системи тощо.

“Вакцинація не захищає від зараження короновірусом, але захищає від важкого перебігу хвороби. За нашими спостереженнями перебіг ковіду у вагітних більш непередбачуваний і може переноситися важче, ніж у невагітних жінок. Хоча все індивідуально та залежить від багатьох чинників”,  – каже гінекологиня.

Я вагітна, підозрюю ковід. Що робити?

Понад дві третин вагітних (за різними джерелами від 74 до 86%) мають безсимптомний перебіг COVID-19 . Серед тих, у кого симптоми все ж присутні відчувають легкі або помірні симптоми застуди.

Найпоширенішими проявами коронавірусу у вагітних є:

  • кашель (41%);
  • лихоманка (40%);
  • задишка (21%);
  • біль у м'язах (19%);
  • біль у горлі (16%);
  • втрата почуття смаку (14%);
  • діарея (8%).

Та головними маркерами стану захворюваності є насичення крові киснем, серцебиття та рухи плоду, ясний стан свідомості.

Як зазначає Марія  Малачинська, якщо вагітна підозрює в себе ковід, вона має сконтактуватися зі своїм сімейним лікарем або лікарем жіночої консультації, який здійснює супровід вагітності. При наявності зараження акушер-гінеколог підкаже, коли прийти на чергові обстеження ( скринінги, аналізи тощо).

Чим загрожує ковід вагітним жінкам?

Як зазначається на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вагітні жінки схильні до вищого ризику розвитку важких форм COVID-19. У разі тяжкого перебігу хвороби вони частіше потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії та підключення до штучної вентиляції легень (ШВЛ).Особливо у тих, хто перебуває на пізньому терміні, коли плід (який, за словами лікарів, «і так наполовину чужорідний імплант в організмі матері») починає підпирати знизу легені, не дає жінці повноцінно дихати і вимагає дедалі більше кисню.

“Загрози короновірусу для вагітної жінки, пов’язані зі станом її організму. Якщо говорити в загальному, то це ознаки дихальної недостатності, ризик тромбофілії тощо. Зрозуміло, що хвороба матері може негативно впливати на плід. Частина новонароджених від матерів, які перенесли ковід, мали вроджену пневмонію”, - розповідає лікарка.

Чи впливають ліки, які можуть бути застосовані при лікуванні COVID-19 на плід і перебіг вагітності?

Щодо впливу лікарських засобів, то за словами Марії Малачинської, фахівці при вагітності рекомендують мінімальне фармакологічне навантаження.

“ Однак, в кожній конкретній ситуації враховується очікувана користь та можливі  ризики. Якщо користь переважає, робиться призначення з врахуванням всіх побічних ефектів.  Основний постулат медицини “Не нашкодь!” залишається актуальним завжди”.

Чи варто боятися передчасних пологів?

Як показують дослідження, жінки, що хворіли на COVID-19, частіше мають передчасні пологи. При цьому кожне четверте немовля, народжене жінками з коронавірусною інфекцією, потребувало неонатальної допомоги. Однак бракує даних щодо причин передчасних пологів та показань, за якими новонароджені малюки потребували меддопомоги.

“Передчасні пологи теоретично можливі не тільки при ковіді. Настороженість в цьому питанні має бути, бо пов’язана з ризиками для виживання новонародженого. Чим глибшою є недоношеність, тим вищими є ризики для малюка”, – застерігає Малачинська.

Народжує жінка, хвора на коронавірус. Чи забирають дитину від матері, чи дозволяють годувати грудьми?

Як розповідає гінекологиня, після пологів тактика залежить від стану породіллі та перебігу захворювання. При легкому та середньому стані жінка може  годувати грудьми.

“Не було доведено, що діти на грудному вигодовуванні стикаються з  ризиком передачі віруса SARS-CoV-2 через грудне молоко. А ось після вакцинації через грудне молоко мати передає дитині частину вироблених антитіл”.

ВООЗ, Центри з  контролю та профілактики захворювань (CDC), ЮНІСЕФ та  Королівський коледж акушерів та гінекологів рекомендують матерям продовжувати годувати грудьми навіть при підозрі або наявності коронавірусу у матері.

“Численні переваги вживання грудного молока значно перевищують потенційні ризики захворювань, пов’язаних з вірусом. При більш важкому перебігу ковіду жінка може зціджувати молоко, а потім відновити лактацію після покращення самопочуття”, – зазначає гінекологиня Марія Малачинська.

Однак мами з підозрою чи з підтвердженим COVID-19 мають проводити грудне вигодовування  з дотриманням заходів безпеки. Зокрема, під час годування матір має надівати маску, мити руки до й після контакту з дитиною, а також регулярно очищати і дезінфікувати поверхні, до яких торкається.

Чи роблять дитині тест на ковід?

Вважається, що передача коронавірусу немовлятам відбувається переважно краплинним шляхом після народження, коли дитина контактує з матір’ю чи іншими людьми, які за нею доглядають і мають захворювання COVID-19.

“Неонатолог спостерігає за станом дитини та по факту приймає рішення щодо діагностики та призначення терапії в разі необхідності”,– пояснює Малачинська.

Поради для вагітних і породіль:

  • зробіть щеплення від COVID-19;
  • усі консультації, які не потребують тестувань та УЗД, краще проводити дистанційно;
  • якщо у вас планове обов’язкове обстеження, узгодьте години прийому заздалегідь; задля уникнення контакту з іншими відвідувачами у жіночій консультації. 
  • відчуваєте симптоми, що можуть свідчити про COVID-19 – одразу повідомте сімейного лікаря, а також акушера-гінеколога, який за вами спостерігає.

Головні речі, які потрібні вагітним жінкам в часи епідемії ковіду, це:

  • пульсоксиметр,
  • “тривожний рюкзак” в лікарню
  • “теплий контакт” з лікарем,
  • психологічна стійкість.

Якщо у вас коронавірус при грудному вигодуванні необхідно дотримуватись таких правил:

  • мити руки перед контактом із дитиною;
  • намагатись уникати кашлю або чхання на дитину під час годування;
  • використовувати засоби індивідуального захисту під час годування грудьми;
  • за потреби звернутися до іншої особи, щоб попросити її годувати немовля зцідженим молоком;
  • для жінок, які годують дітей за допомогою пляшки з молочною сумішшю або зцідженим молоком, рекомендується суворо дотримуватися правил стерилізації.

Читайте також:

Вагітність і вакцинація: користь і ризики

Чи можна підхопити сезонний грип та COVID-19 одночасно?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ