Депутати з «Європейської Солідарності» обурені заявою посла України у Великій Британії Пристайка про можливість відмови від вступу нашої країни в НАТО і вимагають від влади негайної реакції.

Про це повідомляється на сайті партії ЄС.

«Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплено в українській Конституції. І немає жодного шансу це змінити. Пишаюся, що наша команда закріпила в Основному законі національну об’єднуючу ідею – стати повноправними членами Альянсу», – пише у Facebook співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«В попередньому парламенті деякі фракції тоді дорікали Петру Порошенку, що то передвиборчий піар, але, схиливши голови, проголосували. Всі наступні події показують, наскільки правильним був цей крок п‘ятого Президента. Сильний сигнал суспільству і світу, який зафіксував незворотність нашого зовнішньополітичного вибору», – нагадує Геращенко.

«Некоректний і суперечливий коментар українського посла в Британії пана Пристайка, що начебто Україна може відмовитися від НАТО, суперечить українській Конституції і нашим стратегічним, безпековим інтересам і потребує негайної реакції МЗС і ОП. Пристайко – досвідчений дипломат і має негайно виправити свої цитати в коментарі агенції Рейтерс. Україна – рухається до ЄС і НАТО, і наша мета отримати ПДЧ вже найближчим часом», – наголошує Геращенко.

«Європейська Солідарність» вимагає від влади дезавуювати заяви, які суперечать нашому зовнішньополітичному курсу», – зазначає народна депутатка.

«Нещодавно, на брифінгу в Москві, президент Франції Макрон проговорився, що Путін дотиснув Зеленського, аби той відкликав з ВР законопроєкт про перехідне правосуддя. Сьогодні пан Пристайко по суті проговорився про очевидне – на Україну тиснуть чи натякають, що на певний час ми маємо відмовитися від наших євроатлантичних прагнень. І влада розглядає цей сценарій як робочий. Не дарма Зеленський блокував зближення з НАТО перші роки свого президенства, попри вимоги опозиції не поїхав на лондонський саміт НАТО, й уникав будь-якої конкретики щодо Альянсу», – нагадує Ірина Геращенко.

«Україна не відмовиться від мети – членства в НАТО. Цього не буде. Український народ визначився», – пояснює Геращенко.

«Будь яка спроба заблокувати євроатлантичну інтеграцію, взяти курс на нейтральність і повернутися до багатовекторності розглядатиметься суспільством як державна зрада», – наголошує депутатка.

Народний депутат Володимир Ар’єв зазначає, що західні партнери дуже здивовані заявою Пристайка і потребують пояснень.

«Після заяви посла у Великій Британії Пристайка про можливість поступитися вступом до НАТО, щоб відвернути війну, у мене червоний месенджер. Колеги-депутати з європейських країн питають, чи ми вже здалися? Називають цю заяву геополітичною катастрофою. Мій друг, депутат дружньої до нас країни, написав, що збирався сьогодні до Києва бути з українцями, а тепер не знає чи їхати взагалі», – пише Ар‘єв.

«Це приклад того, як можна отримати і ганьбу, і війну. Вочевидь, без дозволу Офісу президента такі заяви не робляться. А там, виходить, сидять боягузи і московські агенти, якщо йдуть на таке? Одна фраза може нівелювати хвилю підтримки України, яка піднялася зараз у світі», – обурився народний депутат.

«Або Банкова відкликає Пристайка з Лондона і дезавуює його заяву, або спробою ухилитися від оборони вони лише заохотять ворога до гірших дій», – резюмує Ар’єв.

Нагадуємо, що посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в ефірі ВВС Radio 5 прокоментував можливість відмови від прагнення вступити в НАТО, щоб запобігти війні, вказавши, що Україна може проявити “гнучкість”.

Після цього речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що слова українського посла у Великій Британії Вадима Пристайка про те, що Україна готова відмовитися від членства в НАТО для запобігання війні з Росією вирвані з контексту.

Прагнення України приєднатися до НАТО і Європейського Союзу передбачені її Конституцією і залишаються абсолютним пріоритетом для країни, вказав у заяві речник Президента України Сергій Никифоров.

ІА "Вголос": НОВИНИ