У Львові, як не дощ, то вітер. І те і інше завдає прикрощів. І якщо до першої стихії містяни вже звикли, то друга таки “потріпала” цього тижня і нерви, і будинки львів'ян.

Що не так у нашому місті дізнавався “Вголос” з фейсбук-сторінки “Гарячої лінії”.

“Весь Львів розсипається на друзки”

Схоже, що вітри, які цього року розгулялися у Львові, вирішили “оголити” усі трухляві проблеми міста. Влітку через буревії падали дерева, а восени – руйнуються стіни та дахи будинків. 

“Будинок на куті вулиць Городоцька і Залізнична 16, на 2-му поверсі відкриті вікна і від вітру розбивається скло. Також небезпеку створюють конструктивні елементи будівлі.

«Вулиця газова 8. На даху відпала супутникова антена. Може впасти, дуже небезпечно».

"21.10.21 вул. Кавалерідзе, 16

Парапет відривається. Є небезпека того, що він може відірватися і полетіти.”

На ці звернення, як правило, на “Гарячій лінії” реагували швидко, а от що стосується серйозніших  проблем, то львів'яни бідкаються, що їх скарги ігнорують. 

Так на Городоцькій,44,за словами мешканців, обвалюється стіна будинку, а вже понад місяць ніхто не реагує на тривожні “дзвіночки”.

Світлана Квінтюк А це між іншим зупинка, де ми чекаємо маршрутку.

Sanna Ok Місяць тому я писала про цей будинок на гарячу лінію, але вони заблокували моє звернення

Юля Крик І        І я писала тільки чомусь, Адміністратор 1580_Львів не опублікував моє звернення! Як чуйку мала, що то гепнеться, щастя, що ще не забило нікого. Як таке ігнорити? Внизу ж зупинка ГТ!!!!”

Щоправда цього тижня на скаргу таки  відреагували і як вангував один з дописувачів (Alex Shved Зараз червоно-біла огороджувальна стрічка і 3 патички врятують ситуацію!) відповіли: як повідомили у РА Галицький район, ділянку обгороджено. Усунути недоліки РА заплановано 22.10”.

Сподіватимемось, що слова таки дотримають і  не буде так, як зі зверненнями жителів вулиці Степанівни, щодо зруйнованого будинку.

Надзвичайна ситуація на вул.О.Степанівни 32. Прошу ТЕРМІНОВО вжити заходів щодо відновлення зруйнованої частини будинку”

Адміністратор 1580_Львів Olga Bosenko маємо таке звернення.

Надя Новосад Адміністратор 1580_Львів ви це звернення відхилили".

Врешті-решт, після словесної перепалки, у мерії запевняють, що районною адміністрацією виготовляються висновки щодо технічного стану будинку, на основі яких складається кошторис для виділення коштів з резервного фонду міста. Додатково буде повідомлено в термін до 15.11.2021 року.”

Отож, чекаємо.

Та львів’яни якось з песимізмом дивляться у майбутнє міста.

Евгений Бортник Весь Львів розсипається на друзки

Юлія Михайлівна будинки руйнуються , бо за ними доглядати треба. Деяким більше 100 років і не разу не ремонтовані..

Natalija Kniazeva Бідолашний Львів. Скоро все розвалиться. Будуть вам тоді туристи.

Транспортні проблеми

Чекають у Львові не тільки на ремонт будинків, але і на громадський транспорт. І як зауважують містяни, час очікування постійно збільшується, а кількість автобусів щоразу зменшується.

“Автобусний маршрут номер 7, жодної машини на маршруті 08:33 21.10.2021р.

Прохання уточнити години роботи автобусів на маршрутах 17,20,23,34  і чому жоден автобус після 20:00 не зупиняється, всі  їдуть на автобазу. Очікувати хоч один автобус з Левандівки в центр після 20:00 можна і годину, а інколи й більше часу. 

З якої причини зменшили кількість автобусів на 57 маршруті з 4 до 2? Інтервал більше години.”

Та навіть, якщо ви дочекались маршрутки, вам не гарантовано якісного сервісу. ФБ-стрічка щоразу більше рясніє повідомленнями про хамство водіїв.

“Сьогодні близько 14:20 в маршрутному автобусі 53 на вулиці Підвальній старша жінка не встигла вийти з автобуса на зупинці.Пані була з паличкою. Двері зачинились, вона попросила відкрити, випустити її. Але водій двері не відкрив і почав рух. Люди кричали, просили зупинити. Але водій не звертав увагу. у відповідь почав огризатися, що що то? ВІН мусить всіх чекати??? Люди були шоковані...”

А от інший водій, мабуть пам’ятаючи, що опалювальний сезон завжди починався 15 жовтня, вирішив “тепло, не тепло, а опалювати треба”.

“17 година, на вулиці +16, сонце. В автобусі номер 9, з номером АА6346ТХ увімкнене опалення. (Водій вимкнути по проханню - відмовив). Всередині багато людей і жарко, з автобуса виходиш мокрим на вітер. Повідомте АТП щоб наразі не вмикали опалення. Просто неможливо їхати”.

Світлофор для ускладнення руху

Львів’яни – “ пани гонорові” і щоб не очікувати годинами автобусів, пересідають на власні авта. Але і це не допомагає вчасно дістатись до пункту призначення. Затори і світлофори – ще одна “болячка” міста.

Здебільшого мешканці Львова скаржаться, що рух транспорту ускладнюється через несправний світлофор, але цього тижня усе з точністю навпаки, водії просять забрати непотрібного регулювальника.

“Включили світлофор на з'їзді з Високого замку, з вул.Опришківської на вул. Б. Хмельницького чим спричини навіть о 07:52 пробку в 2 сторони, найбільше звичайно стоять машини на Б.Хмельницького, а о 18-ій на цій ділянці хіба стояти, їхати не можливо. До цього світлофор місяцями був виключений, всі машини легко роз'їжджали, пішоходи проходили вільно, всі всіх пропускали, для чого було включити і тим самим створити ускладнення проїзду.”

Дописувачі на пост відреагували миттєво:

Михайло Василишин Питання в корінь! Поставили світлофор, УВАГА - для ускладнення руху! 

Bohdan Martsiv А ті розумники з міської ради, які всюди тикають світлофори де попало хоч якесь поняття мають в дорожньому русі? Понабирали по оголошенню кумів, братів і сватів, сидять і штани за наш кошт протирають.

Iryna Rachuk Muts Найбільша дурість місцевої влади! Все заради «комфорту» людей! Виключіть світлофор!"

Не обійшлося цього тижня на львівських вулицях і без ДТП, одне з яких паралізувало на пів години рух у мікрорайоні.

“ДТП на перехресті вулиць Городоцька - Менщинського. Рух трамваїв заблоковано”

Kalcifer Lycoris Просто погнули кілька сантиметрів металу — треба зупинити піврайону в заторі

Ганна Млин Kalcifer Lycoris, піврайону ... таки півміста."

Львівське сміття

І хоч вітру, як ми писали вище, багато чого під силу, звіяти львівське сміття йому таки не вдається. Тому містяни шукають порятунок на “Гарячій лінії”.

Не вивозиться сміття вчасно. Б.Хмельницького 243-247. Навпроти дитячий майданчик. 

Вул. Конотопська. Не вивозять пластик, все сміття літає по вулиці людям під вікнами. Прошу повпливати на вирішення питання.

Повпливайте на ЛКП «Хуторівка», щоб вивезли сміття і  привели в належний санітарний стан прибудинкову територію( вул. Дунайська,32)

Прошу посприяти належному вивозу сміття по вул.Кавалерідзе,17

З думкою про туриста

Та все ж, попри всі негаразди, які є у Львові, ми своє місто любимо і хочемо, щоб туристи його бачили у найкращому світлі та почувалися у ньому комфортно.

“Часто трапляються ситуації, коли люди, що не знають української мови в 29 тролейбусі (що їде в аеропорт) не знають як купити квитки. Для більш якісного надання послуг громадського транспорту пропоную розмістити в рухомому складі на цьому маршруті (або на інших маршрутах також, бо подібна ситуація трапляється у трамваї, що їде до личаківського цвинтаря) інструкцію іноземними мовами щодо купівлі та компостування квитків”

На нашу думку, пропозиція слушна.

“Вимкніть вітер”

Про вітер це вже жарт дописувача, але у  Львові осінь і львів’янка просить виключити фонтан.

“Виключіть фонтан на митній, вітер страшний, все мокре.” Але:

Адміністратор 1580_Львів Halia Lozynska як повідомили у РА Личаківський район, виключення фонтану у зв’язку погодними умовами, які мають місце сьогодні, не передбачається. Фонтан працює в автоматичному режимі з 9.00 до 23.00 год. 

І для більшості жителів міста Лева це не біда, а навпаки:

"Pavel KharytonovА я отримав величезне задоволення від того фонтану сьогодні! Феєрично! Голосую залишити!

Ігор Харачко Це душ для львівців

Kseniya Biryusa уявіть що це львівський дощ

Vira Vasylkiv Вимкніть вітер, будь ласка)"

Отаким «гарячим» побачили журналісти «Вголосу» тиждень, що минає. Що нового принесе майбутній, дізнаєтесь наступних вихідних.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ