У соцмережах розгортається нова скандальна тема з перейменуванням вулиць у Львові.

Як відомо, перше голосування щодо перейменування вулиць у Львові відбулося 21-го червня. Сьогодні стартує другий етап. Серед 27-ми вулиць, що потрапили на розгляд є і вулиця Герцена, що у центральній частині міста.

Довідково: На початку німецької окупації Львова, у вересні 1941 року вулиця була перейменована на Тюльпенштрассе, а у липні 1944 року їй була повернена довоєнна назва. У грудні 1944 року вулиця отримала свою сучасну назву — вулиця Герцена, на честь російського письменника, публіциста, революціонера-демократа Олександра Герцена.

Саме ця вулиця увійшла до переліку з 53-х вулиць Львівської МТГ, які під час процесу дерусифікації заплановано перейменувати. В онлайн-голосуванні, яке тривало з 8 по 21 червня 2022 року на сайті Львівської міської ради, найбільше респондентів проголосувало за пропозицію перейменування вулиці на пошану Левка Лук'яненка — українського політичного та громадського діяча, учасника національного визвольного руху.

Однак, з приватних джерел «Вголосу» відомо, що насправді голосування відбуватиметься поміж двома іншими кандидатурами: на порядку денному Ігор Білозір та Іван Вакарчук.

Саме зараз розпочинається засідання комісії, на якій обговорять подальшу зміну назв 27-ми вулиць міста Лева.

У соцмережах це питання набирає особливих обертів. Зокрема відомі музиканти, композитори, виконавці, врешті, увесь львівський та всеукраїнський музичний бомонд активно розпочав обговорення цієї теми.

Окремі подання до мера Львова надійшли також від колективів «Ватра» та «Піккардійської терції». Також у соцмережах зафіксовано ще безліч звернень від різних колективів виконавців та музичних діячів різного рангу.

Громадськість та відомі діячі культури просять Львівську міську раду перейменувати вул. Герцена у Львові на вул. Ігоря Білозіра. Львівська національна музична академія ім. Лисенка в особі ректора Ігоря Пилатюка, «Піккардійська терція», Оксана Муха, Віктор Морозов, Іво Бобул, «Соколи», Віктор Винник і «Мері», заньківчани, «Ватра», «Ватра 80-х», Мирон Юсипович, багато інших... Тисячі, тисячі людей... БІЛОЗІР ЗАСЛУЖИВ. І своєю творчістю, і своєю смертю...

Також інші. Зокрема відома українська продюсерка, журналістка Галина Гузьо теж висловила свою позицію:

Свою емоційну позицію щодо ситуації висловила і дружина Ігоря Білозора Ольга Гошовська на прохання «Вголосу»: 

«Кілька місяців тому наша ініціативна група оприлюднила в ПУБЛІЧНОМУ ПРОСТОРІ ініціативу перейменувати вулицю Герцена у Львові на вулицю Ігоря Білозіра. Те, що славетний композитор, пісні якого стали народними, керівник легендарної »Ватри«, народний артист України Ігор Білозір, заслуговує такого вшанування, сумнівів в українців не викликає. Про це свідчить дуже широкий розголос не лише серед львів'ян, великий суспільний резонанс, просто неймовірна підтримка тисяч людей. Коли я читаю їх дописи, коментарі, то вкотре переконуюся: так, Білозір - таки НАРОДНИЙ артист. Нашу ініціативу підтримали десятки відомих, авторитетних діячів культури, народні та заслужені артисти України, популярні гурти, письменники, священники, громадські діячі. З їх відкритими зверненнями до депутатів Львівської міської ради та комісії з перейменувань вулиць Львова та дописами можна ознайомитися на сторінках Facebook, їх там сотні.... Чому саме вул. Герцена? Аргументую. Білозір багато років проживав на вул. Фредра, що за два кроки від вул. Герцена. В молоді роки проживав на вул. Драгоманова, що навпроти. Навчався в консерваторії, що на Нижанківського, зовсім близько від вул. Герцена. Працював у філармонії, на Чайковського, теж у цій локації. Мав свою студію на Кн. Романа у приміщенні Львівського радіо. У помешканні заслуженого артиста України Ярослава Ковальчука, творчого побратима Ігоря, яке на вул. Герцена, записували разом пісні... А вбивали Білозіра на пр. Шевченка, теж поруч із вул. Герцена. Вбивали ті, кому не давав змоги »наслаждатса пєснямі« мовою московитів, серед яких була »Офіцери-рассіянє, пусть пабєда будєт с вамі« (це зі свідчень в суді, не вигадка)... Які ще потрібні аргументи?! »Ця локація асоціюється з Білозіром«, - так пишуть люди... Хочу звернутися до високодостойних членів комісії з перейменувань вулиць Львова та шановних депутатів Львівської міської ради. Коротко. Коли будете ухвалювати рішення згадайте своїх матерів. Я впевнена, вони дуже люблять чи любили пісні »Мамина світлиця« та »Ніби вчора, рідна мамо«. Це пісні БІЛОЗІРА. Емоція?... Так! Емоція Правди! З повагою Ольга Гошовська», - написала у приваті дружина Ігоря.
 
 

Відомо, що до складу спеціальної комісії, що визначає перелік вулиць та доцільність їх перейменування, входять міські посадовці, історики, професори університетів та науковці.

Відповіді від Святослава Вакарчука на прохання редакції на момент публікації матеріалу отримати не вдалось.

Офіційного коментаря від членів комісії отримати не вдалося, проте поза очі «Вголосу» стало відомо з компетентних джерел, що сьогодні на засіданні комісії, питання перейменування вулиці Герцена буде обговорюватись найбільш активно і не факт, що члени комісії дійдуть спільної згоди. Адже сьогодні планують затвердити перейменування ще 27-ми вулиць.

Інформація оновлюватиметься.

Почитайте також про:

ІА "Вголос": НОВИНИ