У Шотландії провели перевірку рідкісного сорту віскі та виявили, що більше третини пляшок, які брали участь у дослідженні, були підробками, повідомляє РБК з посиланням на BBC Scotland.

Перевірка була проведена на замовлення компанії Rare Whiskey 101 (RW101), яка надає посередницькі та консалтингові послуги покупцям і продавцям рідкісного та старого віскі. Роботу з визначення віку цього напою проводив Центр екологічних досліджень Шотландського університету (SUERC) в Іст-Кілбрайді.

Загалом експерти перевірили 55 пляшок, випадковим чином обраних на аукціонах, у приватних колекціях та у роздрібних продавців. Підробку виявили в 21 пляшці. Компанія-замовник підрахувала, що якщо б тести підтвердили справжність контрафактних напоїв, які брали участь у дослідженні, їхня ціна становила б близько £635 тис.

Для точного визначення віку напою експерти використовували радіовуглецевий аналіз (вимір залишкової концентрації радіоактивного ізотопу вуглецю, присутнього в спирті кожної пляшки, що дозволяє точно встановити вік віскі. — Ред.).

За даними RW101, підробки — звична справа для цього ринку, і приблизно кожна десята пляшка віскі, ймовірно, виготовленого до 1900-го, виявляється підробкою. Під час перевірки SUERC усі пляшки, які, ймовірно, були марковані раніше цієї дати, виявилися підробками. Серед них Ardbeg 1885 року, придбаний у приватного власника, і купажований віскі Thorne's Heritage початку XX століття, куплений у аукціоніста.

Співзасновник RW101 Девід Робертсон також заявив, що рекомендував би утриматися від покупки віскі (особливо односолодового), ймовірно, виробленого раніше цієї дати, навіть у добросовісних постачальників — доти, доки не буде доведено, що це не підробка. На думку експерта, проблема контрафакту на ринку рідкісного віскі буде тільки посилюватися, оскільки ціни на старе віскі продовжують збільшуватися, а зростання попиту неминуче приваблює шахраїв.

Загалом, за оцінкою експертів RW101, сукупна вартість підробок на світовому ринку рідкого віскі сягає £41 млн. Це більше, ніж весь британський ринок рідкісного віскі, обсяг якого, за оцінкою тих же експертів, перевищить £36 млн.

ІА "Вголос": НОВИНИ