Більшість жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей й далі вважають ці території частиною України.
Про це стало відомо із дослідження соціологів берлінського Центру східноєвропейських та міжнародних досліджень за підсумками дослідження «Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту», пише «Громадське».

Отже, 31% респондентів, які мешкають на непідконтрольних територіях, виступають за автономію в складі України, 27,2 % — автономію в Росії, 23,5% — за звичайний статус областей в складі України (як до війни, без автономії), 18,3% — за приєднання до РФ без автономії. Тобто за реінтеграцію в Україну, але з різними статусом — 54,5%. Варіант відновлення довоєнного становища Донецької та Луганської областей вибрали на 3% більше проти 2016 року.

«Така зміна настроїв є статистично значущою і свідчить про збільшення підтримки ідеї про повернення до становища (цих територій ― ред.) перед війною», ― говорять автори дослідження.

У 2016-му і у 2019 роках біля 55% жителів непідконтрольних територій висловилися за повернення цих земель під контроль українського уряду.

Щодо мешканців підконтрольних Україні районів Донбасу, то 65% виступають за реінтеграцію Донецької та Луганської областей без надання особливого статусу самоврядування. Ще 31% ― за автономію в складі України.

Як писав «Вголос», підлітків з окупованої частини Донбасу, яким виповнилося 14 років, не пускатимуть у Росію, якщо вони не матимуть паспорта громадянина “ДНР”.

ІА "Вголос": НОВИНИ