Саме так називають більярд, адже моду на цю гру у Європі ввів французький король Людовік XI. На Галичині більярд увійшов в моду лише в XIX столітті, і саме з тих часів можемо відстежити його історію на наших теренах. Як зараз живе більярдна спільнота Львова та коли чекати включення гри до переліку олімпійських видів спорту? Про це у матеріалі «Вголос».

З 17 по 20 вересня на вул. Богдана Хмельницького, 212 (територія фабрики “Весна”, 2-й поверх), відбуватимуться всеукраїнські змагання “Кубок ZOVEX” з більярдного спорту. Спортсмени змагатимуться у дисципліні “Комбінована піраміда”. У турнірі братимуть участь провідні гравці Львівщини, західних областей та усієї України - загалом близько 50-ти гравців. Турнір відбувається за підтримки Національної федерації спортивного більярду України. 

Редакція «Вголос» поговорила з президентом львівської Федерації спортивного більярду Олександром Білевичем. Як живе «королівський» спорт у королівському місті та яке майбутнє чекає на нього?


Гра з довгою історією 

З'явившись у Європі в XV сторіччі більярд одразу ж набув популярності серед монархів та аристократії. Свого часу шотландська королева Марія Стюарт, відома своєю трагічною долею, скаржилась, що перебуваючи в англійському полоні позбавлена нагоди грати в більярд. А вже в 1607-у році на сцені театру «Глобус» поставили п'єсу Вільяма Шекспіра «Антоній та Клеопатра», в якій чимало згадується більярд. 

Гравіювання ранньої гри в більярд з перешкодами та цілями, з книги Чарльза Коттона 1674 року,

Саме в більярд грали король Франції Людовік XVI та його дружина Марія-Антуанетта, коли 1792-го року до королівського палацу вдерся натовп революціонерів. Власне, довгий час до гри, як і до будь-яких нововведень, доволі підозріло ставилась церква. Проте вже 1 1846-у році за велінням Папи Римського Пія IX у Ватикані встановлюють перший більярдний стіл. Приблизно у той же час остаточно формуються правила гри, і більярдний стіл набуває свого сучасного вигляду. 


Львівський більярд: спортивні амбіції та постпандемічна реальність

 

Президент львівської федерації більярдного спорту Олександр Білевимч розповів нам про той відчутний удар, який по федерації, як зрештою і по решті видів спорту, завдала пандемія COVID-19.




"“Кубок ZOVEX”, який ми проводимо цими вихідними, це фактично перший крок до відновлення львівського більярду після пандемії. Ми понад 1,5 роки не проводили жодних заходів чи змагань, з різних причин. Адже крім карантинних обмежень, наклалась також і складна фінансова ситуація. Для розуміння - призовий фонд нашого турніру складає 40 тисяч грн. До пандемії ми проводили турніри, на яких призовий фонд сягав 100 тисяч грн" - говорить чоловік. 

За словами Олександра, ці змагання стають фактично першим кроком для львівського більярду після довгої та важкої паузи. Водночас, майстри «королівської гри» вже готуються до наступного сезону. Зокрема, в жовтні львівська федерація більярдного спорту проведе окремий турнір для викладачів та працівників ВНЗ. Вже у листопаді стартує турнір, на якому зберуться 32 кращих гравців з усієї України, аби поборотись за першість. 

А ближче до кінця року, згідно з календарем, затвердженим Національною федерацію більярдного спорту, відбудеться національний чемпіонат. Відтак, львівська федерація вже готується до проведення відбіркового турніру, де обиратимуть кращого гравця серед представників Львівщини. 

"Ми фактично зупинились на ці 1,5 роки зокрема й тому, що закрився клуб, який був нашою базою до карантину. Треба розуміти, що для якісної гри необхідно якісний майданчик з відповідними столами та устаткуванням. Це все кошти, і кошти немаленькі. Як би не добра воля підприємців та жертводавців, які й самі полюбляють грати в більярд, то ми просто не справились самі", - говорить Олександр Білевич.

На питання про розвиток більярду в різних регіонах України чоловік говорить відверто - Галичина тут дещо відстає від східних областей України. Та крім культури та звичаїв, справа перш за все у прозаїчних речах. За радянських часів саме не Сході України було зосереджено виробництво підрядних столів та всього необхідного устаткування. То ж не дивно, що саме там традиції більярду прижились найшвидше в період післявоєнного відновлення.



Більярд: спорт чи забавка?

У розмові з журналістами «Вголос» Олександр Білевич розповів, що вся світова більярдна спільнота чекає перших олімпійських ігор, на яких буде представлена відповідна дисципліна. За його словами, очікують, що це може відбутися під час Олімпіади 2028-го року. 

Та зауважимо, що ще в 1998-у році Міжнародний Олімпійський комітет визнав більярд як окремий вид спорту. 

"Снукер піднявся на безпрецедентний рівень останнім часом, і ми довго вірили, що повинні і нашому спорту дати шанс вийти на глобальну платформу. У 2001-му ми з великим успіхом просунули наш спорт на Міжнародні Всесвітні ігри в Акіті (Японія), і він в програмі цих змагань донині. Сьогодні ми твердо віримо, що у більярду є серйозні шанси для включення в програму Олімпійських Ігор", - говорив 2015-го року Джейсон Фергюсон, президент Всесвітньої конфедерації більярдного спорту.

Однак, ще на початку 2000-их почесний президент МОК, Хуан Антоніо Самаранч, заявив, що більярд буде олімпійським видом спорту лише тоді, коли буде ясна дисципліна, яка представить його на Олімпіадах.



ІА "Вголос": НОВИНИ