Про це  йдеться в статті, опублікованій в журналі Science of Nature.

«Багато особини Escarpia laminata доживають до 250 років і переходять межу, через яку жоден інший вид живих істот ніколи не переходив. З огляду на похибки у вимірі віку для найдавніших особин цього виду, цілком можливо, що деякі з них живуть ще довше», – розповідає Аланна Дуркін (Alanna Durkin) з університету Темпл у Філадельфії (США).

Увагу вчених привернули колонії сидячих червів виду Escarpia laminata – досить великих безхребетних, що прикріплюються до дна моря і живуть на одному місці все життя. Ці черви живуть близько гідротермальних джерел  на дні моря і харчуються планктоном, останками інших організмів, які виловлюють із води.

Незвично велика довжина трубок цих червів, що досягала в деяких випадках 50-60 сантиметрів, змусила вчених перевірити, як швидко зростає «броня» цих безхребетних. Спостерігаючи за червами протягом року, біологи з подивом виявили, що трубки Escarpia laminata ростуть дуже повільно –близько половини міліметра в рік, а вік найдовших особин перевищує 300 років.

Секретом їх довголіття є почасти те, що ці черви майже не вмирають – рівень смертності в їх колоніях не перевищує 0,6% навіть для найстарших особин, що приблизно в 15 разів нижче, ніж значення, передбачені теорією. Чому це так відбувається, вчені поки не знають, проте припускають, що це пов'язано з низькою температурою вод, в яких живуть Escarpia laminata і інші глибоководні черви.
 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ