В мережі набирає обертів скандал, пов’язаний з можливим дезертирством Сергія Гальченка, командира взводу першої стрілецької роти, 24 окремої механізованої бригади.

Цей взвод виконував бойові завдання в районі Бахмута Донецької області.
Командир Сергій Гальченко разом із ще кількома бійцями відмовилися виконувати наказ і здали зброю. Вони прибули в Яворів на Львівщину до пункту постійної дислокації та подали рапорт про свої дії. І ось після цього почалося...

Герой російської пропаганди і «друг» зрадників України

Командир взводу Гальченко став героєм російської пропаганди. Відео з його критикою командування набирає неймовірну кількість переглядів в соцмережах. Тези його виступів чітко повторюють російську пропаганду про суцільну «зраду» і «поганих українських командирів вищого рівня».

На цьому Гальченко не зупинився і дав інтерв’ю скандальному львівському псевдоактивістові Остапу Стахіву, антивакцинатору, якого СБУ вже звинуватило раніше в державній зраді, і навіть якийсь період він проходив експертизу у Львівській психіатричній лікарні. 

У півторагодинному інтерв’ю Сергій Гальченко розповідає свою версію подій, в якій переважають скарги на погані умови побуту, нібито відсутність необхідного озброєння, про «психічні виснаження» його особисто і бійців. Каже, що він та інші бійці-«відказники» не дезертири. Стахів уважно вислуховує «біди» військового.

До слова, коли СБУ оголосило підозру в державній зраді Остапу Стахіву, то йому на поміч приїхав теперішній колаборант з Херсонщини Кирило Стремоусов.

Цікавий шлейф вимальовується, правда?

Відповідь втікачу-командиру від Українських Захисників

У відповідь побратими Сергія Гальченка, які не втекли зі своїх позицій, і яких він фактично залишив на передовій, записали своє відеозверення у відповідь.



«Звертаюся до всіх тих втікачів-паломників, які не могли зайти на другий бій, яких там сильно натерли ножки, виліз в дупі геморой. Хлопці, пішки з того місця, де ми були, до Бахмута, коли ви здали зброю, ви пройшли майже 20 км, — говорить боєць 24 бригади на відео. — Скажімо так, втекло 25 людей. Решта ж залишилися. Сергій Павлович, нащо ображати тих всіх людей, які залишилися тут. Ось тут стоїть навіть твій другий взвод, з яким ти бився. Як ти тим людям будеш в очі дивитися, коли війна закінчиться?»

 

Бійці справедливо обурюються, кажуть, якщо всі втечуть, як вони, то стояти тут буде нікому. І наступного разу ми будемо битися під Тернополем та Львовом.  Воїни розповідають, що наступного дня після того інциденту «пішли і прийняли бій», і всі повернулися. І все нормально. Для чого там якусь паніку влаштовують?

«Він говорив, що своїх людей не залишив. Але ж виходить, що він нас кинув. Ми ж залишилися тут. Він нас кинув, — кажуть бійці 24-ки на відео, звертаючись до Сергія Гальченка. — Нас нормально годували, нас нормально одягали. Нам фактично дали все. Так, звичайно, у нас є тут певні проблеми, але, хлопці, ми на війні, а не в Діснейленді».


Наприкінці воїни глузливо пропонують передати у Львів «прокладки і підгузки», і рекомендують не довіряти тим  відео, які поширює в соцмережах «командир-дезертир».

Думка воїна

Голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України Іван Тимочко прокоментував скандальний випадок.

— Якою є Ваша думка щодо вчинку команира Сергія Гальченка та декількох бійців?

— Коли людина приходить у ЗСУ, вона складає Присягу, якою зобов’язується служити народу України та виконувати накази командирів. Ця людина — офіцер, він усвідомлював свою відповідальність. Чому вони покинули передову — у мене є дуже багато питань до цієї ситуації. Без втрат покинули лінію фронту, здали зброю десь в полі, незаконно, по суті, яким чином дезертири самі добрались до Львова і розгулюють по ньому. Імовірно, є сили, які їм допомогли.
Люди опиняються в тилу, таке буває, не всі витримують бойові дії, їм можуть підшукати інший вид служби. Але в даному випадку дезертири опиняються за тисячу кілометрів від фронту і починають розганяти в соцмережах історії про те, як вони героїчно втекли. З’являються відразу покровителі, інформація масово і професійно розганяється. Це запрацювала п’ята колона з метою дискредитації ЗСУ.

— Якою була Ваша реакція, коли побачили, що Гальченко записав інтерв'ю з Остапом Стахівим, якого СБУ підозрювало в державній зраді і якого підтримував колаборант з Херсонщини Кирило Стремоусов?

— Це, очевидно, — організована група і пропагандистська ворожа спецоперація. У своєму інтерв’ю Сергій Гальченко розкриває масу секретної інформації, центри підготовки, місця дислокації, позиції, озброєння, прізвища командного складу, створюючи реальну загрозу для їхньої цілісності. Скільки ще має загинути людей, щоб правоохоронні органи зупинили цю ворожу спецоперацію?  Це інтерв’ю дезертира з’явилося в той момент, коли наші Хаймерси почали тіснити ворога. Завдання цієї спецоперації — зупинити мобілізацію, посіяти недовіру до командного складу армії і дискредитувати ЗСУ. Бо росія не може провести ефективного набору людей у свою армію. Не гребує мобілізовувати навіть своїх ув’язнених. Можливо, п’ята колона просто використала Гальченка. А він через медійний розголос намагається уникнути кримінальної відповідальності.

— На Вашу думку, чи варто повертати таких бійців, як Сергій Гальченко та його однодумці, на передову?

— Є Закон, той, хто порушив Військову присягу, має нести відповідальність згідно з Кримінальним кодексом. З іншого боку, як його повертати, він же продовжить уже професійно дискредитовувати армію. Уже зараз відбувся інформаційний антиармійський удар проти 24-ої бригади, яка є однією з найкращих бригад ЗСУ. Звідси вийшли такі генерали як Павлюк, Наєв, Залужний. Сотні офіцерів і солдатів нагороджені високими державними нагородами за виявлену мужність на полі бою. Треба негайно зупиняти ворожу інформаційну спецоперацію проти нашої армії.

П.С. За інформацією з наших джерел, правоохоронці тримають випадок на контролі і вивчають ситуацію на ймовірність проведення росіянами інформаційно-психологічної спецоперації і участі в ній українських громадян.

 

Як писав раніше Вголос, львів’янин підробляв документи аби дезертири могли втекти за кордон

ІА "Вголос": НОВИНИ