Вторгнення російських військ що розпочалось 24-лютого, наразі повністю загрузло на всіх фронтах. Попри віроломні ранкові удари по українських аеродромах, вже 7-й день війни українські військово-повітряні сили продовжують завдавати ударів ворогу, який несе значні втрати.

Про це повідомляє на своїй офіційній сторінці у Facebook командування Повітряних сил Збройних сил України. 

Зокрема, відомо, що попри багаторазові заяви командування окупантів про знешкодження українських ППО, зенітники ЗСУ продовжують тримати оборону та завдати суттєвих втрат ворогу. Зокрема, лише за 2 березня було збито 3 бойових літаки та 2 гвинтокрили рашистів. 

Зауважимо, що 2 березня українські ППО також перехопили російську ракету над Києвом, залишки якої влучили у газопровід неподалік Південного вокзалу столиці. 

Відомо, що щонайменше один зі збитих російських літаків, це сучасний винищувач Су-30, який вдалось сконтактувати з землею спільними зусиллями ЗСУ та Національної Гвардії України. Зауважимо, що це один з найсучасніших літаків, що перебувають на озброєнні російської армії. Всього станом на початок повномасштабного вторгнення рашисти мали 137 таких літаків.

Очевидно, що зараз їх кількість зменшилась, проте станом на сьогодні точно ідентифіковано один збитий літак такого типу. 

Довідка

  • Су-30 — радянський/російський двомісний багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Розроблений на основі Су-27УБ. Призначений для завоювання переваги в повітрі, далекого патрулювання, супроводу літаків дальньої авіації, радіолокаційного спостереження, наведення і управління, а також може використовуватися як навчально-бойовий літак.
  • На відміну від Су-27УБ, Су-30 здатний виконувати бойові дії, пов'язані з великою дальністю і тривалістю польоту і ефективним управлінням групою винищувачів. На Су-30 застосовувалися системи дозаправляння пальним у польоті, навігаційні системи, було розширено склад апаратури управління груповими діями, а також вдосконалено систему життєзабезпечення. За рахунок встановлення нових ракет і системи управління озброєнням, було значно підвищено бойову ефективність літака.

Втім, як виявилось, бойової ефективності для протистояння українським ППО було недостатньо. 

Бомбові удари по ворожих колонах 

Також 2-го березня продовжувала працювати українська штурмова авіація. 

2 березня екіпажі фронтових бомбардувальників Су-24м і Су-25 здійснювали авіаційну підтримку підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, знищуючи колони військової техніки та живої сили росіян у Київській, Сумській, Чернігівський і Харківській областях.
 
Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", поблизу Новотошківського  на Луганщині ударом української артилерії була знищена військова колона супротивника. 

ІА "Вголос": НОВИНИ