Два місяці ховався джек-расел-тер’єр на ім’я Боні у підвалі будинку в Дергачах на Харківщині разом з іншими тваринами та своїм господарем.

Через місяць масивних обстрілів Дергачів господар собаки, а це – самка, звернувся до волонтерів з проханням допомогти вивезти тварин у безпечне місце і прилаштувати у добрі руки.

Як розповіла «Вголосу» львів’янка Ольга Терлецька, вона побачила в соцмережі оголошення з проханням взяти собачок до себе. Господар віддавав породистих тварин хоча б за мішок корму для тих, хто з ним залишався. А залишилося з ним вісім старих псів, яких вже ніхто брати не хотів. 

«Мені в той момент було важко на душі. Тому що мій син зараз на війні, захищає Україну. І я шукала на що б перемикнутися. То ж ми з чоловіком вирішили взяти ту манюню, яка сидить в підвалі, в коробці, яку вона згризла чи від голоду, чи від стресу, собі додому», - каже вона.

На фото в оголошенні була кількамісячна перелякана собачка. 

Такою Боня була у підвалі будинку

Родина почала шукати волонтерів, які б згодилися поїхати й привезти щенятко. Шукали довго. Потім довго волонтери не могли доїхати: три дні окупанти нещадно обстрілювали Харківщину.

Але на Великдень вранці пані Оля почула у слухавці свого телефону: приходьте, забирайте Боні. 

«Так вона до нас потрапила: перелякане, замурзане, з хворим вушком, з хворою спинкою», - говорить жінка.

За її словами, коли вона приїхала за собачкою, то найбільше її вразила тиша. Адже коли у одному місці збираються коти та собаки, то мусить бути гавкіт та нявкання. Натомість у бусику, заповненому переносками з тваринами, було тихо. Нажахані чотирилапі сиділи мовчки, навіть скавуліти не наважувалися і тільки дивилися на людей великими переляканими очима.  

Перші дні Боні у Львові

Пані Оля взяла на руки свою Боню і та притиснулася до нової господині. Так, обнімаючись, вони поїхали в нову домівку. Хоча жінка очікувала, що собака не схоче йти до неї, спробує вкусити або проявить якусь агресію.

Така довіра тваринки виявилися для неї шоком.

«Вона як прилипла до мене, то так і не відлипала. Всю дорогу вона навіть не порухалася. З першого дня вона спить зі мною і не хоче відходити. Ми не знаємо що вона там їла. Бо вже зараз, коли вона в нас живе понад місяць, у неї є постійне відчуття голоду. Вона завжди намагається вистрибнути на стіл, щось вкрасти й заховати. Хоча у мисці у неї є корм», - каже жінка.

Родина зрозуміла, що доведеться лікувати не тільки вушко та спинку собачці, але й надавати психологічну підтримку. Тому звернулися до кінологічної школи «Dog Firend» та кінолога Наталі Лелик. Адже найбільшою проблемою собаки, яка жила під обстрілами, був переляк від гучних звуків.

«У нас на телефонах було встановлено сповіщення повітряної тривоги.  Коли Боня його чула, то падала на підлогу, лягала на лапки і не рухалася. Зараз вже, коли ми привчаємо її до голосних звуків, вона менш на це реагує», - говорить господиня.

Проте одного дня, коли Львів сильно обстріляли, то собака бігала по квартирі, не знала де себе подіти. Господарі ледве її спіймали і потім довго не могли заспокоїти. Пані Оля каже, що тоді вона зрозуміла, що Боні пережила дуже багато.  

Також собачка дуже довго не гавкала. І господарі вже вирішили, що Боня може бути німою. І тільки коли вона відійшла від стресу, то виявилося, що голос у неї такий, що всім сусідам чути.  

Нова власниця Боні каже, що собака тієї ж породи, що й Патрон. Проте брала вона її тому, що вже має одну собаку такої ж породи. І вже знають як поводитися з такими тваринками.

Старша собака, на щастя, відразу прийняла малу. І тепер менша вивчає собачі звичка від старшої: вчиться ходити на повідці, гуляти на вулиці, гратися з іграшками.

«У нас залишилася одна проблема: вона боїться чужих людей. Але з цим ми працюємо», - говорить.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», джек-расел-тер’єр Патрон сьогодні відвідав Львів.

ІА "Вголос": НОВИНИ