Гастродію (Gastrodia agnicellus), яка походить із лісів Мадагаскару, ботаніки назвали найпотворнішою орхідеєю в світі в Королівському ботанічному саду Великобританії.

І все ж ця рослина є захоплюючою, незвичною серед орхідей і вважається видом, що перебуває під загрозою зникнення, пише Science Alert. 

Ця орхідея проводить більшу частину свого життя під землею, з’являючись у серпні та вересні лише для того, щоб цвісти та плодоносити під листяним перегноєм на лісовій підстилці, перш ніж знову зникнути під землею.

Ці квіти маленькі – всього 11 міліметрів у довжину і малопомітні, забарвлені від коричневого до білого кольору.

На Мадагаскарі у грудні 2017 року перше було помічено гастродію з високими сухими плодами, а під листяною підстилкою було виявлено також невелику кількість квітів.

Орхідеї були знайдені в глибокій тіні у вологому вічнозеленому лісі, біля дерев, заховані серед квітів, моху та листяної підстилки. І все ж вони видавали приємний, мускусний, схожий на троянду аромат.

Після того, як квіти запилюються, стебло відростає довшим, ймовірно, сприяючи розсіванню насіння.

Як і в інших представників роду Gastrodia, рослина орхідеї не має листя. Це тому, що ця рослина витягує необхідні поживні речовини з ґрунту або інших рослин.

Рослина досить вибаглива до середовища, проте прижилася в заповідній зоні національного парку Раномафана і на даний момент має певний захист від повного зникнення.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ