ГПУ надіслала повідомлення в Міжнародний кримінальний суд щодо страти російськими окупантами 9 військовослужбовців ЗСУ під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве.

Воно було направлено на підставі ст. 15 Римського Статуту адвокатами «Української Гельсінської спілки з прав людини» спільно з прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, передає пресслужба ГПУ.

Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців ЗСУ представниками проросійської організованої групи «Козачий союз »Область війська Донського" в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році.

Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014-2019 років.

Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, показання очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

Нагадаємо, що 26 листопада прессекретар Головного військового прокурора Євгенія Сливко поінформувала про те, що Служба безпеки України відтепер розслідуватиме усі деталі “справи Іловайська”.

ІА "Вголос": НОВИНИ