Це «перший транш» заходів у відповідь на введення російських військ до двох сепаратистських регіонів України.

Про це повідомляє Sky News.

Відомо, що санкції торкнуться п'яти найбільших банків Росії, а також трьох відомих російських олігархів - Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів.

“Велика Британія та наші союзники почнуть вводити санкції проти Росії, які ми вже підготували, використовуючи нові та безпрецедентні повноваження, надані цією палатою для запровадження санкцій проти російських фізичних та юридичних осіб, які мають стратегічне значення для Кремля. Сьогодні Велика Британія запроваджує санкції щодо п’яти російських банків: «Банк Россия», «ИС Банк», «Генеральный Банк» (General Bank), «Промсвязьбанк» и «Черноморский банк», а також трьох фізичних осіб — Геннадія Тимченка, Бориса Роттенберга та Ігоря Роттенберга”, — сказав прем’єр Великої Британії.

Також, прем'єр-міністр заявив, що Росія і Путін тепер «явно» порушили український суверенітет і «повністю розірвали міжнародне право».

На Даунінг-стріт зазначили, що нові санкції Великобританії проти Росії є частиною «скоординованого» підходу до української кризи разом із США та ЄС.

Що відомо про санкції проти РФ?

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму твітері написала, що таке рішення є грубим порушенням Мінських домовленостей і територіальної цілісності України. 

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських домовленостей», – зазначила вона.  

Президент Європейської ради Шарль Мішель також підкреслив, що «ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності».

У Білому домі зазначили, що в США на такий хід подій очікували. У пресслужбі Байдена наголосили, що незабаром буде підписано указ про заборону інвестицій, торгівлі та фінансування «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, цей указ дозволить США вводити санкції проти всіх, хто працює в цих регіонах.

«Щоб бути зрозумілим: ці заходи є окремими від швидких і суворих економічних заходів, які ми готуємо в координації з союзниками та партнерами, якщо Росія буде далі вторгатися в Україну», – написала прес-секретар Білого дому Джен Псакі, передає CNN.

Президент Естонії Алар Каріс також не схвалив рішення президента РФ Володимира Путіна визнати промосковські республіки незалежними та наголосив, що Естонія підтримує Україну.

За словами прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, визнання незалежності псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР» є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Також він зазначив, що це рішення свідчить про відмову Росії від Мінських домовленостей.

Також, Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ