Лікарі пересадили пацієнтам із ВІЛ дві нирки і дві печінки. Ці органи були пожертвувані після смерті важко хворих людей, які також мали цей вірус, повідомляє «ВВС Україна».

За словами британських фахівців, цей прорив допоможе скоротити дефіцит донорських органів. Вони також сподівалися, що до реєстру донорів органів приєднається більше людей з ВІЛ.

"Прекрасно, що у Британії деякі люди з ВІЛ допомогли пацієнтам з ВІЛ після своєї смерті, пожертвувавши органи", - розповідає професор Джон Форсайт, заступник директора з медичного донорства з установи Blood and Transplant, що працює при службі охорони здоров'я Британії.

Трансплантація органів від донорів з ВІЛ-інфекцією зараз можлива лише реципієнтам, які також мають цю інфекцію. Але, за словами професора Форсайта, нещодавні операції відкривають можливості донорства там, де "їх раніше не було", і це допоможе скоротити дефіцит органів.

Усіх потенційних донорів перевіряють на низку інфекцій, зокрема на ВІЛ, гепатит В і С.

Ці перші операцій з пересадки нирок відбулися у Лондоні ще 2015 року. Дві нирки були пожертвувані донором з ВІЛ, який помер. Їх успішно пересадили двом пацієнтам із ВІЛ, які мали захворювання нирок.

За словами лікаря-нефролога Рейчел Хілтон, такі операції є важливим проривом.

"Раніше органи від померлих пацієнтів з ВІЛ втрачалися, тому що було невідомо, чи їх використання є безпечним і ефективним", - каже вона.

"Тепер ми знаємо, що можемо взяти органи у померлих пацієнтів з добре контрольованою ВІЛ-інфекцією і дати їх іншим ВІЛ-інфікованим", - додає фахівець.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ