У місті Іньчуань на північному заході Китаю виявили бубонну чуму в чоловіка-пастуха.

Про це повідомило китайське агентство Xinhua з посиланням на регіональний штаб із профілактики та боротьби з чумою.

Пастух привіз інфекцію з автономного району Внутрішня Монголія. Чоловік на прізвище Лю вранці 12 липня почувався погано, у нього з'явилися лихоманка, втома, втрата свідомості та пронос. Хворий працював пастухом і жив на пасовищі.  У вівторок, 19 липня, йому поставили діагноз «чума» в лікарні медичного університету. Місцева влада ввела екстрене попередження з профілактики та боротьби з чумою. Про можливі епідемії в Україні ми поговорили з головним державним санітарним лікарем Львівщини Наталією Іванченко.

— Пані Наталіє, чи може загрожувати світові загалом та Україні зокрема нова пандемія чуми?

Бубонна чума безсумнівно — важке та небезпечне захворювання. Але, попри таку страшну назву, не становить епідемічної загрози в сучасному світі, а при вчасному виявленні досить успішно лікується. Спалахи чуми траплялися і раніше в різних регіонах світу, але  до поширення епідемій вони не призвели. Крім бубонної форми існують й інші форми чуми із складнішим перебігом і вищим відсотком смертності. Вакцинація від бубонної чуми масово не потрібна, вакцинують лише людей, які працюють із збудниками і зараженими тваринами. Зважаючи на все вище сказане, навряд чи можна прогнозувати поширення чуми з Китаю в Україні.

— Чи можливе масове поширення якихось збудників хвороб в Україні через воєнні дії та масову міграцію населення? Зокрема була інформація про імовірну холеру в Маріуполі. 

— Епідеміологічну ситуацію сьогодні в країні я б назвала нестійкою. Тобто показники захворюваностей в нормі, але є передумови до їхнього зростання через війну і міграцію. Що відбувається на непідконтрольних територіях, у нас взагалі мало інформації, але якщо зруйновані водопровідні та каналізаційні мережі, то безумовно передумови поширення епідемій в таких містах існують. Місця скупчення внутрішньо-переміщених людей, тут також є небезпека поширення інфекційних захворювань. Але наразі спільними зусиллями зацікавлених організацій вдалося уникнути поширення хвороб серед вимушених переселенців.

— В Україні — війна і якось всі забули про коронавірус, а кажуть, з'явився новий штам... Чи може ця хвороба становити небезпеку для нас в осінньо-зимовий сезон.

— На жаль, так, небезпека існує. В Європі фіксують випадки захворювання на COVID-19, викликаний «Омікроном», але це — новий, видозмінений штам. Якщо говорити про Львівщину, то у нас 25 нових випадків захворювань на тиждень. Це, звісно, не такі масові показники, які були навесні, але передумови до нового спалаху восени існують. Тому надзвичайно важливим є зараз процес вакцинації, отримання бустерної дози. Особливо для людей похилого віку або з ослабленим імунітетом.

Як писав Вголос, окупанти поширюють брехню про спалах холери в Одесі та Миколаєві

ІА "Вголос": НОВИНИ