Житловим помешканням будинку на Ставропігіївській, 5, де вчора, 20 лютого, стався обвал сходової клітки, нічого не загрожує.

Про це повідомив голова Галицької райадміністрації Андрій Зозуля.

За його словами, травмованих та постраждалих через обвал немає.

Ставропігіївська, 5, обвал будинку
В будинку обвалилися тільки сходи

Андрій Зозуля каже, що це - триповерховий, багатоквартирний житловий будинок, пам’ятка архітектури місцевого значення, якому вже понад 400 років. Його ніколи капітально не реставрували. Проте він не виключає, що протягом чотирьох століть мешканці могли щось перебудовувати в окремих квартирах.

«У будинку є вісім квартир та нежитлових приміщень. Люди мешкали тільки в чотирьох квартирах. Після обвалу на другому і третьому поверхах мешканці залишилися ночувати у своїх помешканнях», - говорить він.

Голова Галицької райадміністрації стверджує, що з будинку є інший вихід, через другий поверх, яким і користуються мешканці. Всім їм запропонували відселитися, але вони відмовилися. Наразі, за словами Андрія Зозулі, загрози подальшого обвалу будинку немає. А після того, як надзвичайними ліквідують наслідки обвалу, в будинку зроблять тимчасовий вхід.

Ставропігіївська, 5, обвал будинку
В райадміністрації стверджують, що жодних пошкоджень в будинку не бачили

Сьогодні, як тільки приберуть всі елементи, які ще можуть впасти, на місце приїдуть фахівці з проектної організації, яка дасть пропозиції щодо відновлення сходів. Можливо, для відновлювально-реставраційних робіт виділять кошти з резервного фонду.  

Щодо причин обвалу, то, за словами Андрія Зозулі, зруйнувалася балка на перекриттях даху. Через це вона впала і потягнула сходові марші другого і третього поверху. Фахівці, які оглянули балку, кажуть, що в місцях, де вона входила у мури, деревина зруйнувалася.

Він також зазначив, що будинок перебуває у власності мешканців та власників нежитлових приміщень, тому саме вони повинні б були дбати про збереження його цілісності. А комунальне підприємство тільки управляє зазначеним будинком.

Довідка.

Кам’яниця на вулиці Ставропігієвській, 5 займає вузьку ділянку на північній стороні вулиці. Будувалася протягом XV-XVI ст., зберегла планувальну структуру та фрагменти конструкції, які відносять до періодів готики та ренесансу. В ХІХ ст. була реконструйована, набувши рис архітектури історизму. Сьогодні використовується як житловий будинок. Будівля є видовженою з півдня на північ, з вузьким внутрішнім подвір’ям та асиметричним тридільним плануванням. Мурована з цегли та каменю, тинькована, триповерхова. Має традиційний тривіконний фасад. Вікна на другому поверсі взяті в декоративні обрамлення. Верхній ярус фасадної стіни відділений горизонтальною тягою. Портал – з півкруглим завершенням. З правого краю на фасаді залишився реставраційний зондаж з відкритим фрагментом середньовічної кладки.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові вчора обвалилася сходова клітка у кам’яниці по вулиці Ставропігіївській, 5.

Також, у липні минулого року у центрі Львова на сусідній вулиці обвалилася стіна будинку, яка поховала під собою молодого чоловіка.

Фото пресцентру ГУ ДСНС у Львівській області. 

ІА "Вголос": НОВИНИ