25 червня близько 16.30 Львів накрила потужна злива та буревій. Негодою повалило дерева на різних вулицях міста, крім того, зупинився електротранспорт.  Наслідки негоди у хроніці подій.

Як повідомила ЛМР, у Львові створено оперативний штаб для ліквідації наслідків негоди. Тим часом львів'яни у соціальних мережах діляться фото та відео наслідків негоди.

Зокрема, на площі Митній через сильний вітер завалило конструкцію над баштою біля церкви св. Андрія. На Гарячу Лінію міста Львова звернулась львів'янка Любов Сташко з проханням як най швидше прибрати її, адже падіння конструкції загрожує пішоходам.

О 17.10 дощ продовжував падати у багатьох районах Львова. Зокрема, в соціальних мереж з'явились фото з вулиці Сахарова, яку в черговий раз підтопило.

Від негоди суттєво постраждав район навколо Залізничного вокзалу. О 17.20 в мережі з'явились фото площі Кропивницького біля пам'ятника Степану Бандері, де сильний вітер повалив велику кількість дерев.

 

На початку вулиці Пекарській під час сильного буревію в одного з будинків на початку вулиці зірвало фрагменти даху, які впали на проїжджу частину. Наразі невідомо, як швидко відерагують на цю ситуацію з огляду на масштабні наслідки негоди.

Повідомлення про повалені дерева, які пошкодили лінії електропередач та припарковані автівки, надходять зі всього міста

О 17.30 з'явилось повідомлення про велику кількість дерев, завалених буревієм на вулиці Бандери. Нагадаємо, там зараз триває реконструкція, внаслідок чого вулиця вже втратила частину зелених насаджень.

Про провалені дерева в районі вулиці Вернигори та Квітки-Основ'яненка львів'янин Ігор Губліит повідомив у Facebook.

Від негоди постраждав також центр міста. Зокрема внаслідок буревію повалило дерева біля мистецького ринку «Вернісаж». Сам ринок також постраждав, зокрема і конструкції, що використовуються для торгівлі.

 

Також через потужний буревій повалило дерево на перехресті площі Катедральної та площі Ринок. Н а вулиці Руській повалило риштування, встановленні на будинку товариства Сокіл, де зараз знаходить Львівській обласний центр МСЕ. Рекламні банери, що були на риштуваннях, впали на контактну мережу трамваю.

 

З будівлі Академічного театру імені Зіньковецької внаслідок потужної негоди обвалилась фрагменти тинькування. Чи є при цьому постраждала,  наразі невідомо.

Користувачі діляться у Facebook фото негоди з центру Львова. Зокрема, відзначають великий ризик падіння фрагментів оздоблення з історичних кам'яниць, що перебувають у неналежному стані.

 

Крім того, внаслідок буревію у багатьох будівель в зоні ЮНЕСКО знесло фрагменти оздоблення даху. Зокрема пошкоджено дах Успенської церкви на вулиці Руській. Нагадаємо сама церква побудована в XVI сторіччі на кошти львівського купця грецького походження Констянтина Корнкта, та є пам'яткою архітектори національного значення.

Через грозу зірвало дах будинку по вулиці Волинській 31. Покрівлю знесло вітром у невідомому напрямку. Мешканці будинку просять негайно вжити заходів, аби запобігти протіканню та руйнуванню будинку.

Станом на 18.50 відомо також про значні пошкодження даху будинків на вулицях Війтовича та Мецинського.

На вулиці Листопадового Чину та в парку Франка буревій зніс багато дерев. Зокрема постраждали автомобілі, припарковані вздовж вулиці.

 

О 17.50 у соцмережах з'явились фото вулиці Єфремова, де внаслідок падіння дерев через буревій був повністю паралізований рух. Наразі на вулиці працюють бійці ДСНС.

На вулиці Огірковій вітром тополю вирвало разом з корінням. Дерево впало на розташований поруч будинок, внаслідок чого вулиця опинилась фактично заблокованою.

Через обвал дерев заблокований рух на багатьох вулицях, як районного значення так і магістральних. Зокрема перекритий рух на вулиці Довбуша, а на вулиці Вітовського біля обласного управління СБУ станом на 19.30 комунальники намагаються розблокувати завалений деревами проїзд.

В соціальних мереж очевидці публікують відео з закладів, які затопило внаслідок негоди. Зокрема й ресторан McDonald's на проспекті Свободи.

[video width=«320» height=«368» mp4=«https://legacy.vgolos.ua/uploads/2021/06/video-1624636386.mp4»][/video]

 

Особливо постраждав електротранспорт

Через сильний вітер та масове падіння дерев лінії контактної мережі були обірвані на вулиці Сахарова, вулиці Руській, та на інших ділянках руху трамваю. Зокрема, внаслідок падіння дерева обірвалась контактна мережа на вулиці Чупринки. Рух трамваїв №2 та №9 паралізовано. Втім, станом на зараз весь електротранспорт міста не курсує.

Також впали дерева на вулиці Коперника. Внаслідок буревію їх повалило на пішохідний хідник неподалік Головної пошти, а на ділянці вулиці біля перехерстя з Бандерою деерева впали на проїжджу частину. На щастя, постраждалих немає.

 

19:40. Трамвайна колія на вулиці Сахарова перекрита зламаним стовбуром дерева. У мерії вже повідомили, що електротранспорт не ходитиме у місті до кінця доби. Надто багато ушкоджень на лініях, як і дерев на коліях.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ