Під час буревію, який пронісся Львовом цієї п’ятниці, загинуло п'ять  дуже старих та гарних дерев Львова.

Про це повідомила  начальник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова.

За її словами, це справжні великі дерева, які, падаючи, могли б наробити біди навколо себе, але впали, не пошкодивши нічого.

Найстаріший дуб парку Франка

Його падіння, на жаль, не стало великою новиною. Фахівці знали що він в поганому стані через те, що вже багато років тому почалоя розщеплення його багатотонних двох стовбурів (вкрай прикрої конструктивної особливості дубів, від якої вони найчастіше гинуть). Зараз можна прийти й порахувати приблизно скільки йому років, але по відчуттях - 200-300.

Дуб на вул. Бандери, біля 5-го корпусу Львівської політехніки

Ні, це не той велетень в розквіті сил біля головного корпусу. Це скромний старець, який почав життя, коли навколо були ще сади і лани родини Фрадрів, а закінчив, споглядаючи чергову реконструкцію вулиці, що змінила багато назв. А будівлю 5-го корпусу політехніки у формі «книжки» розмістили так, щоб дуб зберегти.  Це був останній залишок садів родини Фредрів, до яких належала мати митрополита Шептицького Софія.

Чорна тополя біля Катедри

Дерево, що було посаджене біля Катедри одразу після Другої Світової. Вона була однією з десятки дерев, якими влада, мабуть, намагалася закрити Катедру, але коли тополя залишилася одна - вона стала справжньою окрасою цього місця. Настільки точно вона доповнювала композицію, попри свій не найкращий вигляд після багаторазового кронування. Класичний краєвид Львова, від входу в Ратушу в бік Катедри став немислимий без неї, вона є на кожній картині і кожному фото вже 70+ років.

Найстаріший на цей момент рожевоквітний гіркокаштан Львова

В сквері Йосафата (частині парку 700-річчя) є видатна колекція дерев. Зокрема після втрати рожевоквітного каштана біля пам'ятника Труша, найстарішим у Львові екземпляром залишився каштан тут. Він не зруйнований повністю, але однозначно втратив стійкість і декоративність.

Бук східний в сквері Святого Юра, пам'ятка природи

Дерево втратило лише частину декоративності, злами є порівняно не дуже травмуючими і бук однозначно підлягає лікуванню. Найбільша небезпека зараз - особливість буків такої форми: вони отримують шалені опіки стовбуру від сонця і на місцях цих опіків починаються некрози. Перед буком розвалився клен, який тримав бук в надійній тіні. Зараз він оголений.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ