Бустерну дозу вакцини від COVID-19 може отримати будь-яка доросла особа, яка повністю вакцинована від ковіду. Єдина умова: від часу введення останньої вакцини має минути не менш ніж пів року.

Про це сьогодні, під час брифінгу повідомила керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька.

За її словами, для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення від 3 до 6 місяців).

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Записатися на отримання буферної дози вакцини можна буде у свого сімейного лікаря або через систему helsi.me.

Зараз у Львові 160 осіб уже отримали бустерну дозу вакцини. 

Леся Кобецька зауважила, що у Львові є достатня кількість вакцин. За її словами, у Львові на ковід найбільше хворіли невакциновані та особи старшого віку.

«На жаль, саме через те, що вони не були вакциновані, ми мали досить високий відсоток смертності», - каже лікарка.

Також, як повідомив керівник департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко, на ранок у Львові є всього 90 підтверджених випадків захворювання на ковід. Але така мала кількість свідчить тільки про те, що під час свят львів'яни не поспішали обстежуватися. Тому він прогнозує ріст випадків захворювання найближчими днями.

Щоправда, за словами чиновника, на сьогодні у Львові 68 відсотків мешканців уже вакциновано однією дозою, а майже 62 відсотки – двома. Вакцинуватися можна у поліклініках, лікарнях та у тимчасових пунктах вакцинацій.   

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», станом на ранок понеділка, 10 січня, у медичних закладах міста перебуває 163 хворих на COVID-19. До апаратів ШВЛ підключено 20 осіб, ще 21 пацієнт перебуває в реанімації.

ІА "Вголос": НОВИНИ