Під час Маршу слави УПА 14 жовтня в центрі Києва лідер ВО «Свобода» звернувся до партійців та прихильників націоналістичних організацій, що зібрались у столиці з різних куточків України. З поміж інших у своєму виступі він згадав і нещодавній інцидент в одній з київських шкіл, де учні за допомогою пісні про очільника ОУН Степана Бандеру висловили протест проти вчительки з проросійськими поглядами.

Нагадаємо, про сам інцидент «Вголос» писав раніше. Після того, як школярі почали співати на перервах та в коридорах пісню «Батько наш Бандера, Україна - мати», вчителька, відома своєю «ватною» позицію, відмовилась ходити на роботу. Відео інциденту можна переглянути за посиланням. 

Виступаючи перед присутніми українцями, які прийшли відзначити 79-у річницю від заснування Української повстанської армії, Олег Тягнибок назвав ситуацію у київській школі прикладом тих змін, які відбуваються серед української молоді, зокрема і стосовно усвідомлення власної національної ідентичності та окремішності. 

"Сьогодні київські школярі фактично вигнали зі своєї школи «учітєльніцу», яка фактично пропагувала «руський мір». Я не знаю, що мотивувало тих школярів. Чи таке виховання вже вдома, чи те, що українці стають іншими. І це наша хз вами спільна перемога та величезна гордість. Бо ці київські школярі Бандеру та УПА взяли на вістря своєї боротьби проти ворогів. Проти тих, хто насаджує тут руський мір", - заявив політик. 


На сам кінець Тягнибок заявив, що саме просування українського дискурсу та потреба українців в усвідомленні того, ким вони є, і зумовлює проведення щорічних Маршів слави УПА. За словами лідера ВО «Свобода», з року в рік ті речі, які ще 10 років тому не сприймала значна частина суспільства стають новою нормою в незалежній Україні. Відтак, багаторічна діяльність українських націоналістів наршеті дає свої плоди. 


Нагадаємо, сьогодні, 14 жовтня, у Києві відбувається масштабний Марш слави УПА, з нагоди 79-ї річниці створення Української Повстанської Амрії. 

ІА "Вголос": НОВИНИ