Росіяни вчергове починають накопичувати сили та засоби біля кордонів України.

Про це повідомляє The Washington Post.

Щодо дій Кремля висловлюють занепокоєння посадовці в США та країнах Європи.

Деякі офіційні особи у США, а також країнах Європи фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. Співрозмовники видання повідомили, що спостерігають «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ.

Посадовці на умовах анонімності заявили, що переміщення військ знову викликає занепокоєння, та нагадали, що у квітні цього року, скупчення військ РФ біля кордону з Україною спричинило міжнародний резонанс.

Як пише видання, впродовж останніх днів у соціальних мережах з'явилися відеозаписи, на яких зображено російські залізничні ешелони та автоколони, що перевозять техніку, зокрема танки та ракети на південь та захід Російської Федерації.

«Суть у тому: це не тренування. Схоже, це не тренування. Щось відбувається. Що це може бути?» - зазначив виданню Майкл Кофман, директор програми досліджень Росії у некомерційній аналітичній групі CNA.

Згідно з даними Кофмана, підрозділи 41-ї загальновійськової армії РФ, що базуються у Новосибірську, приєдналися до угруповання, яке перебуває біля кордонів України, замість того, щоб повернутися до місця своєї постійної дислокації. Аналогічна ситуація спостерігається з 1-ю гвардійською танковою армією, що базується під Москвою, її військових та засоби зараз перекидають ближче до України.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова у четвер звинуватила Україну в планах силового відновлення контролю над Донбасом. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков днем раніше заявив, що продаж турецьких безпілотників Україні потенційно «дестабілізує» ситуацію.

Представники МЗС Німеччини та Франції висловили стурбованість використанням Україною безпілотників турецького виробництва, закликаючи до деескалації. Але українські чиновники заявили, що країна реалізує своє право на самооборону після того, як російська гаубиця вбила одного українського військовослужбовця та ще одного поранила.

«Коли українська армія відчуває потребу захищати свою землю, вона це робить. І далі діятиме за цим принципом», – сказав президент України Володимир Зеленський у коментарі журналістам у п’ятницю.

«Ми не ведемо наступ, ми просто відповідаємо», - додав Зеленський.

Нагадуємо, що у квітні РФ зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ