Львівські депутати виступили проти підписання скандального законопроєкту №5655, який нібито має реформувати містобудування в країні. Міські обранці побоюються, що введення в дію цього закону погіршить ситуацію із забудовами у Львові.

Законопроєкт №5655 є посяганням на повноваження місцевих рад, а будь-яка централізація є нападом на саму ідею децентралізації, коли громади мають мати право на своє.

Це у ефірі програми “Місто для людей” на радіо “Незалежність” озвучив Петро Адамик - голова фракції “Європейська Солідарність” у Львівській міській раді.

“Багато спеціалістів виступили проти цього законопроекту, зокрема і Спілка архітекторів України, яку лобістам даного законопроекту не вдалося переламати. Якби в нас всі земельні ділянки були оцифровані, що ти заходиш і все бачиш, - то це одна історія. А коли все буде в ручному режимі, то це геть інше. Бо якомусь чиновнику в Києві байдуже, в якому місці у Стрийському парку Львова хтось щось хоче забудувати. Якщо такий закон буде підписаний, то є великий ризик, що наше місто зміниться і не в кращий бік”, - наголосив Петро Адамик.

Він додав, що цей законопрєкт не про децентралізацію, а навпаки про централізацію.

“Ми вистояли в перші дні війни завдяки децентралізації також, бо громади боронили своє. Є держава, яка має забезпечувати нам якісну поліцію, якісні дороги, ми маємо сплачувати податки. Але дрібніші питання громад, в яких ми живемо, не мали б хвилювати державу. Це мав бути просто один закон і права громад робити ті чи інші дії в рамках закону. Будь-яка централізація є нападом на саму ідею децентралізації, коли громади мають право на своє. Тому я вважаю, що це посягання на повноваження місцевих громад. Дуже надіємось, що Президент дослухається до побажань міських рад, обласних рад”, – резюмував депутат.

Нагадаємо, на сесії Львівської міської ради 22 грудня три депутатські фракції зареєстрували свої звернення до центральної влади проти підписання законопроєкту реформи містобудування №5655. Зрештою міська рада одностайно проголосувала узгоджене звернення до Президента України з проханням накласти вето на містобудівний законопроєкт.

ІА "Вголос": НОВИНИ