Радянський День захисника Вітчизни – це свято чужої для нас країни-окупанта, яка просто зараз здійснює агресію у бік нашої держави. Тож українські ветерани закликають, аби всі українці відмовились від привітань із 23-ім лютого.

Про ворожі цінності, які пропагує окупантське свято Дня захисника Вітчизни, «Вголос» розмовляв з українським добровольцем Ігорем Шолтисом.

Ветеран російсько-української війни Ігор Шолтис нагадує: на щастя, 23 лютого припинило бути державним в Україні ще в 2014 році. Утім, ймовірно, серед українців все ще є якийсь мізерний відсоток людей, які не вбачають у цьому «святі» нічого поганого.

За словами українського захисника, відколи Росія посягає на наші території, минуло вже 8 років. Сьогодні ж вона це робить іще нахабніше, визнаючи незалежність власних маріонеткових псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР» і здійснюючи ескалацію на українські землі.

Якщо ж українці далі будуть вітати одне одного з цим святом, це означатиме, що ми не лише знецінюємо наших захисників, а й прирівняємо наші цінності до цінностей окупаційного режиму.

«Це найголовніше: ми повинні руйнувати всі радянські наративи. Тому що країна, звідки походить це свято, для нас чужа. Крім того, це не просто країна, а окупаційний режим. Тож всі ці маркери у вигляді радянських свят і якихось «позитивних» емоцій, коли всім було так добре і всі одне одного вітали з цим святом, можуть прирівнювати нас до однієї ціннісної категорії з російськими виродками. А це нам чуже», – зазначає український захисник.

Крім того, колись концепція свята 23 лютого ображала й самих «защітніков отєчєства». Як наголошує доброволець, у цей день, в прямому сенсі слова, прихильники совка вітали всіх підряд. Навіть тих, хто ухилився від армії і не приніс «пабєду».

«А кого наші небраття-росіяни вітають «23 фєвраля»? Чоловіків. Причому усіх підряд – братів, татів і тих, хто навіть не має жодного відношення до захисту своєї країни та армії», – додає він.

Також воїн нагадує, що в українців вже давно є власне свято. Свято, коли ми можемо привітати тих, хто в цю хвилину обороняє нашу Батьківщину, а також згадати тих, хто поліг за неї. Цей день – 14 жовтня.

А ще, каже він, Україну героїчно боронять від російського окупанта не лише чоловіки, а й жінки. І це важливо. Тому наше свято – День захисників та захисниць.

«А ті пабєдоносци нехай далі святкують своє 23 лютого – свято «насков», «станков» та «русскіх мужиков»», – підкреслює воїн.

ІА "Вголос": НОВИНИ