На розгляд Держдуми у вівторок, 15 лютого, винесуть два проєкти постанови про визнання незалежності тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Їх підготували Комуністична партія та «Єдина Росія».

Про це пише російський Інтерфакс з посиланням на співрозмовників.

Рада Держдуми планує підготувати для пленарного засідання, яке відбудеться у вівторок, 15 лютого, два проєкти постанови про звернення до президента Володимира Путіна з проханням визнати незалежність «республік».

Перший проєкт ухвали був внесений депутатами від КПРФ. Цей документ передбачає, що якщо Держдума схвалює проєкт, його негайно відправляють президенту.

Другий проєкт ухвали запропонували кілька депутатів від фракції «Єдина Росія». Він передбачає, що документ спрямовується спочатку до МЗС, Міноборони та інших відповідальних відомств, які мають оцінити законодавчу ініціативу. Передбачається, що Держдума потім розгляне проєкт постанови, що враховує пропозиції міністерств.

«Обидва ці документи виноситимуться на розгляд на пленарному засіданні Думи у вівторок, 15 лютого», - повідомило джерело видання.

Нагадаємо, в ЗМІ, зокрема й закордонних, звучать повідомлення, що Росія намагається створити причини та виправдання для введення своїх військ на територію України.

«Ухвалення постанов у Держдумі РФ про будь-який формат визнання окупаційних структур може означати лише явну відмову Росії від Мінських документів», - зазначив радник голови ОП Михайло Подоляк українському Інтерфаксу.

Він нагадав про раніше зроблені кроки - «примусова паспортизація на окупованих територіях, і зміцнення рубльової зони, і фактичне підключення окупаційних структур до адміністративної системи Росії».

«Все це не просто не передбачено »Мінськом«, а суперечить йому. Показовий сам факт того, що в російському парламенті з'явилися два проєкти деяких рішень щодо питання про так звані ДНР і ЛНР. Один проєкт рішення здатний миттєво зруйнувати Мінський процес, інший проєкт рішення можна оцінити як підготовку ґрунту для руйнування», - зазначив радник голови Офісу президента.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков у понеділок, 14 лютого, провів телефонну розмову з міністром оборони Республіки Білорусь Віктором Хреніним.

“Бесіда відбулась заради відновлення атмосфери діалогу, зниження градусу публічних проявів та забезпечення безпеки у регіоні. Очільники оборонних відомств обговорили питання реалізації заходів щодо підвищення довіри й транспарентності під час проведення військових навчань поблизу державного кордону. А також щодо виключення можливих інцидентів та взаємного інформування про виникнення позаштатних ситуацій”, — йдеться в повідомленні.

Крім цього, в Кремлі заявили, що відмова України від вступу в НАТО була б «кроком до стабілізації ситуації».

ІА "Вголос": НОВИНИ