Бійців добровольчого чеченського батальйону імені Шейха Мансура ще минулого року попереджали, що ними цікавиться ФСБ.

Торік восени низку чеченських бійців, які захищають Україну на Донбасі, попереджували, що якісь “заслані люди працюють проти них”. Однак,  що потраплять до списку “злодіїв в законі” від РНБО, для батальйону імені Шейха Мансура стало несподіванкою.

Про це в ефірі проєкту “Говорить великий ЛЬВІВ” на телеканалі NTA розповів Командир добровольчого чеченського батальйону імені Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський.

Він розповів: із 2014 року його батальйон перебуває в Україні у складі  української добровольчої армії.

Нас знають багато добровольців, військові у зоні АТО. Весь цей час ми намагались бути корисними цій державі, брали участь у бойових діях з того часу і по даний момент, – розповів Чеберлоєвський.
За його словами, для самих бійців стало новиною, що потрапили до списку “злодіїв в законі” разом із злочинцями, сепаратистами, які воюють проти них та іншими незрозумілими людьми. Мовляв, вони не розуміють це випадковість, якась помилка, або спланована спецоперація ФСБ.
Це все почалось попередньої осені. Ми тоді й почали хвилюватись, бо до нас почала доходити інформація, що вами цікавиться ФСБ. Будьте обережні… За нашою інформацією якісь заслані люди працюють по нас, – зазначив Чеберлоєвський.
Він переконаний, що в Україні бійці нікому не заважали. Вони не лізли в політику чи в бізнес, адже весь час на війні та зайняті в ООС.
Тому нас самих здивувала ця інформація. Щоб нас настільки ненавидіти, щоб пов’язати із сепаратистами, які проти нас воюють, зі спецслужбами РФ, які з нами воюють з 91-го, хто це може? Якщо хтось звинувачує нас, давайте докази, давайте розбиратись у цьому питанні, – заявив боєць.
Він додав: батальйону ічкерів зараз пропонують їхати з України і нікому нічого не доказувати.
Ми кажемо, що нікуди не поїдемо. Або доведіть нашу провину, або виправдайте і знайдіть винуватці. Напевно, хочуть зробити якісь провокації такими звинуваченнями. Ми ж хочемо чесно і справедливо розібратись у цій справі, зясувати її для себе. Щоб народ наш побачив, що тут відбувається, – підкреслив Муслім Чеберлоєвський.
Нагадаємо, у травні рішенням РНБО президент України Володимир Зеленський вів санкції проти так званих злодіїв в законі. Із незрозумілих причин у список внесли й бійців добровольчого чеченського батальйону імені Шейха Мансура, які допомагають захищати наші кордони на Донбасі. Вони мають російське громадянство і, згідно закону Зеленського, можуть бути видворені до Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ