За п'ять років окупації Криму російська економіка зазнала збитків у $150 млрд.

Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з дослідженням аналітика Скотта Джонсона, економіка найбільшого в світі експортера енергії «просіла» майже на 10% або на $150 млрд у порівнянні з показниками кінця 2013 року. Це пов'язано з падінням цін на нафту (близько 4% у загальних втратах), але основна причина - санкції та інші фактори.

Велика частина витрат РФ виникла внаслідок санкцій з боку США та ЄС, які запроваджувалися щорічно після анексії, а також через ймовірне втручання у вибори в США та інші дії.

Окрім низьких цін на нафту, що позначилося на економіці РФ і низьких доходах її мешканців, спостерігається падіння обсягу іноземних інвестицій: після деякого підйому у 2017 році прямі іноземні інвестиції скоротилися і навіть стали негативними у другому кварталі 2018 року.

Економічне затишшя означає, що до простих росіян потрапляє менше грошей. З моменту окупації Криму і в результаті зниження цін на нафту, країна близько двох років перебуває у стані рецесії, а середні доходи населення ледь перевищують 30 тис. рублів на місяць ($459).

При цьому Росія продовжує інтегрувати Крим в свою економіку, вкладаючи мільярди в нові електростанції і будує гігантський міст на півострів. Хоча нещодавнє опитування показало, що привабливість анексії починає знижуватися.

Нагадаємо, що ЄС висунув вимоги до Росії за незаконну анексію Криму.

Як писав «Вголос», До окупованого Криму за п’ять років переселили півмільйона росіян.

ІА "Вголос": НОВИНИ