Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

«Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у с. Микільське Полтавської області на ботулізм захворіла жінка. Випадок пов'язують із вживанням продукції виробництва ФОП Сидоренко І.З., що здійснює свою діяльність у Черкасах. Під час санітарно-епідеміологічного розслідування фахівці служби встановили, що на підприємстві відсутні будь-які відомості щодо виробництва в’яленої риби. Відповідно до письмового пояснення підприємця, документи на продукцію, які було представлено в торгівельній мережі Полтавщини (якісне посвідчення та декларація виробника), ним не видавались, підпис та печатка підроблені. Під час обстеження підприємства виявлено низку грубих порушень (відсутність експлуатаційного дозволу, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробництва, недотримання поточності технологічних процесів, відсутність відомчого лабораторного контролю тощо). Матеріали передано до прокуратури Черкаської області.

Ще один випадок захворювання на ботулізм стався в смт Недригайлів Сумської області. Встановлено, що захворювання, ймовірно, пов’язане із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, придбаної у Київській області.

Захворювання на ботулізм у мешканки м. Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, ймовірно, пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, за словами родичів постраждалої, у КП «Дніпрорудненський міський ринок».

Спеціалісти Держпродспоживслужби Запорізької області розпочали розслідування цього випадку. Директору ринку надіслали пропозицію з вимогою до закінчення епідеміологічного розслідування тимчасово призупинити реалізацію риби холодного копчення, організувати проведення ветеринарно-санітарного обстеження місць продажу рибної продукції.

Як повідомляв «Вголос», 6 червня, у Києві зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм через вживання в'яленої риби промислового виробництва.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ