Через введення воєнного стану по всій території країни, у Львові та області почав діяти «сухий закон». З 19 березня продаж алкоголю відновили на Львівщині, але в обмежені години. Попри це, мер міста Андрій Садовий заявив, що позиція Львова щодо заборони алкоголю залишається незмінною. Утім, вже наступного дня кількаметрові черги за випивкою вишикувалися в самому центрі міста одразу навпроти міської ради. Тож чому гучні заяви мера стали лише замиленням очей та чим загрожує Львову таке неоднозначне рішення - з’ясовував «Вголос».

Яка ситуація із забороною продажу алкоголю у Львові сьогодні?

 З 1 березня продаж алкоголю у Львові – заборонено. Про це повідомила Львівська міська рада.

«Враховуючи напруження на фронті, від сьогодні у Львові повністю заборонено продаж алкогольних напоїв. Воєнний стан не передбачає будь-яких дискусій при ухваленні таких рішень. Усі, хто порушуватимуть це розпорядження, будуть відповідати перед законом», – говориться у повідомленні.

Заборона продажу алкоголю стосується всіх: як магазинів та мереж, так і закладів громадського харчування. 

Згодом, 19 березня, продаж алкоголю відновили на Львівщині, проте у самому місті продовжує діяти «сухий закон», інформував раніше «Вголос».

Про це повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Ми у тилу маємо забезпечити максимально можливе відновлення економіки, якісно і швидко провести посівну та всі весняно-польові роботи, у наших громадах час воєнного стану мусить бути ідеальний правопорядок. Ми всі це розуміємо, і тому як начальник Львівської обласної військової адміністрації я підписав відповідний наказ.

Він забороняє продаж алкогольних напоїв (в тому числі і пива) на території нашої області щодня з 21.00 до 10.00.», - говориться у повідомленні.

Така заборона діятиме до кінця періоду воєнного стану. Голови місцевих громад за потреби, можуть посилювати обмеження щодо продажу алкогольних напоїв, а також пива, на своїй території.

Області можна, а Львову - ні?

Попри наказ обласної військової адміністрації у Львові продовжує діяти заборона на продаж алкогольних напоїв. Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

Так, у Львові все ще не можна купити алкогольні напої, незважаючи на дозвіл ЛВДА.

«Позиція Львова залишається незмінною. В місті повністю заборонено продаж алкоголю», – заявив Садовий. Нагадаємо, раніше у військовій адміністрації дозволили продаж алкоголю з 10:00 до 21:00 години. Однак голови місцевих громад, за потреби, можуть посилювати обмеження щодо продажу алкогольних напоїв, а також пива, на своїй території».

Черги за алкоголем навпроти міської ради

Попри гучну заяву мера про те, що у Львові начебто продовжується «сухий закон», центр міста та інші райони уже наступного дня зарясніли чергами за… алкоголем ! Так заява Садового стала лише черговим інфоприводом для відволікання від набагато важливіших тем, переконаний в цьому економіст Юрій Раделицький.

«Мер міста хоче отримати політичні дивіденди таким шляхом. Адже вся ситуація зі забороною та гучними заявами, а потім виглядом, що у нас під носом нічого не відбувається, є просто абсурдною. Вона матиме негативні наслідки з багатьох причин».

Особливого розголосу набув той факт, що черги за випивкою вишикувалися не деінде, як точнісінько навпроти міської ради.

Черги до одного із алкогольних закладів Львівщини станом на 20 березня

 

«Все дуже просто - якщо ти не можеш контролювати те, що сам запровадив, то який сенс вводити такі заборони? В даному випадку меру необхідно лише показати позицію, що алкоголь - зло. А далі нехай робиться, що хоче 

Найгірше те, що вирішенням цього питання зараз займатиметься поліція, яка і без того, має чимало важливих завдань. Так Львів із цією ситуацією став просто посміховиськом» - зазначає Раделицький.

Заборона алкоголю - загроза економіці

Економіст переконаний, що така ситуація в місті може суттєво вплинути на економіку. Тому заборона - не вихід.

«Варто наголосити, що Львів - насамперед туристичне місце. І заклади харчування мають чи не найбільший прибуток. Така ж ситуація і з алкоголем. Люди мають працювати, а бізнес - приносити дохід», – наголошує економіст.

Йдеться насамперед і про втрачені робочі місця. А також про підприємців, які мали б отримувати дохід, щоб підтримувати економіку.

«Останнім часом я спілкуюся з багатьма власниками, чий бізнес залежить насамперед від продажу алкоголю. Вони просто благають дати їм таку можливість. Звісно, цю ситуацію треба контролювати. Можливо зменшувати години продажу та слідкувати за цим, але аж ніяк не відмовлятися», - зазначив він.

Повернення чорного ринку

Експерти вважають, що якщо не скасувати в потрібний час заборону продажу спиртного, це призведе до розквіту самогоноваріння та контрабанди алкогольних напоїв, пише Фокус.

Зараз, коли ми переходимо з першого на другий період і маємо себе перебудувати на військову економіку. Тому «сухий» закон має бути в якийсь момент скасований, коли ми перейдемо на другий етап", — зазначив експерт.

«Він також переконаний, що в питанні заборони на продаж спиртного необхідно балансувати, оскільки інакше в країні може початися розквіт самогоноваріння та контрабанди алкоголю».

«Своїм - все, чужим - закон»

Попри заборону, для деяких закладів Львова, «сухий закон» перешкодою не став. Так, наприклад, продовжили наливати алкоголь у мережах холдингу «Fest», до якого Садовий має безпосередній зв’язок. 

Після того, як мером Львова став Андрій Садовий, у 2007 році у місті з’являється мережа закладів харчування від холдингу «!Фест», котру заснували Юрій Назарук, Андрій Худо та Дмитро Герасимов. До слова, за даними ЗМІ, Назарук ще у 2006 році був радником Андрія Садового.

За майже 12 років «!Фест» активно розбудувався та поширився Україною і навіть за кордоном. Мережа ресторанів цього холдингу практично «окупувала» весь історичний центр Львова.

Як вже повідомляв «Вголос», на піку своєї діяльності компанія «!Фест» відзначилась тим, що, за свідченням  ЗМІ та активістів, незаконно захоплювала земельні ділянки у місті та будувала там свої приміщення.

У Львівській міській раді постійно лобіюють інтереси цієї компанії. Історія із універмагом на площі Ринок – пряме тому підтвердження. Родичі мера міста оцінили приміщення, чоловік куми викупив, а функціонує, судячи із заяв власників, прибутковий заклад громадського харчування. 

Львів – місто архітектури, культури перетворюють у місто «п’яної вишні» та 
смажених ребер. Це низько. Але, зрештою, при такому очільнику міста, як Садовий, корупція та цинізм – норма», – наголосив він.

Тож, в час коли Західна Україна, зокрема Львів, має докладати максимальні зусилля для підтримання економіки країни, мер міста таку можливість не лише забирає, але й не дотримується власних «правил гри». Підприємці Львова та області відтепер мають далеко не рівні права щодо ведення бізнесу, люди залишаються без робочих місць, а найгірше - втрачаються кошти для фінансування ЗСУ. Це призводить до розхитування ситуації не лише у Львові, але і в усій області, в такий важкий час.

Фото Тарас Гаврих.

ІА "Вголос": НОВИНИ