У п’ятницю, 18 лютого, глава так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив про евакуацію мешканців ОРДЛО в Росію. Причина такого рішення – нібито «військова загроза з боку України».

Тих, хто має авто, закликали їхати на російський кордон, для інших осіб готують автобуси.

Видання «РБК-Україна» зібрало інформацію про те, що зараз відбувається на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Біля банкоматів та на заправках виникли черги

Мешканці окупованих територій масово публікують в мережі світлини та відео черг поблизу банкоматів та на автомобільних заправках. Перед евакуацією люди намагаються зняти готівку та заправити автівки.

https://twitter.com/EchoMskNews/status/1494687139065380870?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494687139065380870%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rbc.ua%2Fukr%2Fnews%2Fsireny-ocheredi-sboy-svyazi-proishodit-ordlo-1645199019.html

У Донецьку лунають сирени

Зазвичай сирени цивільної оборони в Донецьку окупанти вмикають двічі або тричі на місяць після завчасного попередження. Цього разу таких заяв не було. На мобільні телефони мешканців ОРДЛО надійшли смс про евакуацію після заяв ватажків «Л/ДНР».

Евакуація людей та заборона виїзду для чоловіків

У кожному районі Донецька нібито визначені пункти, де на людей чекатимуть автобуси. На російський кордон перші рейси відбудуться о 19 годині за київським часом. Також є проблеми зі зв'язком.

Евакуюватимуть не всіх. Чоловікам віком 18-55 років заборонили покидати окуповані території.

Реакція України

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до мешканців непідконтрольних Україні територій та заявив, що Росія використовує їх для ескалації. Українська армія не планує жодних наступальних дій і не застосовує зброю, якщо це може створити загрози для мирних громадян. Залужний закликав не вірити у брехню окупаційної влади.

Як писав «Вголос», глава самопроголошеної «ДНР» оголосив масову евакуацію населення в Росію.

Також у Німеччині наголосили, що у разі вторгнення РФ в Україну - всі санкції вже на столі, в тому числі й щодо «Північного потоку-2».

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ