Про це сьогодні написала на своїй сторінці у «Facebook» радник Президента України Ольга Богомолець.

Вона зазначила, що слова для виступу у Верховній Раді їй не дали. Натомість депутати погодилися невідкладно провести нараду для узгодження важливих питань, пов’язаних з військовою медициною.

«Для того, щоб мобілізація не стала загрозою для України, необхідно узгодити низку питань. Нині ми не маємо чим лікувати поранених. На військову медицину виділено лише 800 млн грн, з яких 650 млн грн – за захищеними статтями. Залишкових грошей не вистачить на забезпечення аптечками і засобами особового складу всіх мобілізованих», – наголосила Ольга Богомолець.

Радник Президента також акцентувала увагу на тому, що уряд уже півроку не ратифікує угоду з НАТО.

«Уряд не ратифікує угоду вже півроку! А без неї неможлива співпраця і допомога НАТО в медичній і реабілітаційній сфері для наших поранених», – пояснила Богомолець.

Наступним питанням, на яке вказала заслужений лікар, є виділення коштів на забезпечення транспортом для евакуації з поля бою поранених і психологічну реабілітацію бійців.

Окрім того, за її словами, не вирішеними залишаються питання організації цілодобової роботи міжвідомчого штабу координації надання медичної допомоги пораненим, посилення відповідальності за порушення законів.

«Тих, хто відправить на передову бійців без необхідної підготовки, засобів захисту, має засудити військовий трибунал», – наголосила Ольга Богомолець.

Вона також додала, що на рівні держави необхідно розробити й ухвалити низку законів, серед яких – про військову економіку, який заборонятиме отримувати прибутки під час воєнної ситуації, і про створення спецфонду фінансування охорони здоров'я та передачу в нього коштів з військового податку, яким обкладено населення.

 

Як писав «Вголос», Верховна Рада України схвалила чергову мобілізацію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ