Про це повідомляє кореспондент UA1 з місця події.

Хлопець порізав вени, не витримавши умов перебування в ізоляторі.

Це вже друга смерть за останній тиждень у цьому закладі пенітенціарної служби. У вівторок, 12 грудня, у камері ізолятора повісився один із затриманих.

Співробітники слідчого ізолятора відмовляються коментувати ситуацію. У офісі омбудсмена Валерії Лутковської подію підтвердили та повідомили, що наразі у СІЗО працює група медичних працівників, які мають зробити офіційні висновки щодо вказаних випадків самогубства.

Лук'янівське СІЗО не вперше фігурує в новинах про смерті затриманих.

У січні цього року в ізоляторі було до смерті побито затриманого за крадіжку мешканця Прилуцького району Волинської області 1996 року народження. Молоду людину знайшли у камері без свідомості та з чисельними тілесними пошкодженнями. Чоловік помер у лікарні від отриманих травм.

Незабаром після цього випадку Міністерство юстиції призначило начальником Київського слідчого ізолятора підполковника внутрішньої служби Валерія Бунака. Раніше Валерій Бунак був керівником Запорізького СІЗО, а до того працював у Криворізькому слідчому ізоляторі, де пройшов шлях від контролера до першого заступника начальника.

Однак нове призначення ніяк не покращило ситуацію із дотриманням законодавства та забезпеченням прав затриманих у Лук'янівському СІЗО. У квітні 2017-го протягом тижня в ізоляторі померли чотири особи. У СІЗО заявили, що всі смерті сталися внаслідок природних причин, а тому вони не є кримінальними. Повідомляється, що двоє померлих мали гостру серцеву недостатність, ще один хворів на туберкульоз.

Однак, за словами джерела UA1, в ізоляторі практикуються обшуки затриманих, під час яких вилучаються не лише заборонені речі, але й особисте майно, зокрема, ліки. Таким чином, люди залишаються без необхідних для підтримання життя медичних препаратів, що є критичним для багатьох захворювань.

Загалом же умови утримання в Київському слідчому ізоляторі залишаються жахливими. Як повідомляє джерело UA1, температура у камерах не перевищує 12-13 градусів, світла немає.

Підтверджує ці слова і висновок кількох народних депутатів, які минулого місяця приходили у Лук'янівське СІЗО з перевіркою та були вражені жахливими умовами утримання: всюди панує антисанітарія, з вікон дме, в камерах – протяг і холодно, матраци, ковдри порвані, затримані сплять фактично на сітках.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ