Депутат Рівненської облради Володимир Рашовський може захопити санаторій «Червона калина», що розташований на території унікального дендропарку з понад 1000 різновидів рослин, та побудувати тут котеджне містечко.

Про це йдеться у матеріалі «Апострофа».

Рашовський наразі купує землю у селі, де знаходиться санаторій. Сприяє йому нібито екс-голова Рівненської ОВА Віталій Коваль, який у листопаді 2023 обійняв посаду голови Фонду держмайна. Повідомляється про наради Коваля з силовиками та суддями з цього питання.

ТОВ «Західпостач», власником якого є син політика Роман Рашовський, оформило право власності на земельну ділянку (кадастровий номер 5624684500:03:004:0073) під базою відпочинку «Сосновий бір», яку підприємство придбало у 2021. Оціночна вартість ділянки - 113 462,45 грн. «Сосновий бір» не працює, як і санаторій «Джерельце» - актив Рашковського. «Сосновий бір» мав комунікації, які функціонували за рахунок «Червоної калини». Зі зміною власників доступ до них було втрачено, а будувати нові «Західпостач» не став. Власник бази переоформив на чиновників землю та котеджі біля водосховища, але за декілька місяців повернув їх у власність Рашовського. ЗМІ зазначали, що Рашовський нібито «кришував» «Червону калину», але захотів прибрати її до рук шляхом доведення до банкрутства, як було з «Джерельцем». До атаки на санаторій він начебто залучив чиновника часів Януковича Руслана Сивого - брата Ярослава Сивого, екс-директора «Червоної калини», якого було вбито у 2021 (провадження у справі триває). Після смерті Ярослава його заступник, а потім керівник «Червоної калини» Леонід Рибачок знайшов інвестора і продав частку компанії «Аріджи Ю» за понад 12 млн грн. Рибачок вказав, що продав права на «Санаторій »Червона калина« імені Миколи Сивого» - юрособу, яка орендує майновий комплекс, що належить державі.

Судове засідання (справа № 918/124/23) щодо санаторію відбулося у Госпсуді Рівненської області 7 листопада 2023 за позовом матері Руслана Сивої Світлани, яка стала спадкоємицею долі Ярослава. Вимагалося перевести права на «Червону калину» розмірі 87,60% з компанії «Аріджі Ю» на Сиву Світлану. Вимоги позивача суд задовольнив. Наступне засідання 31 січня 2024 у Північно-західному апеляційному госпсуді, за скаргою «Аріджі Ю», було перенесене. Джерело, близьке до справи, вказує, що колегією суду отримані настанови, і Рашовський дав команду Руслану здійснити «захід в Калину», і визначив директора - Войцеховського Андрія, якого було звільнено з «ЧК» через шахрайський скандал (справа розглядається в суді). Войцеховський заявив, що збирає команду.

Співробітники санаторію висловили стурбованість щодо ситуації, тиск на санаторій призвів до зупинення інвестиційної програми розвитку санаторію, програм співпраці з міжнародними компаніями. Подібні дії, за їх словами, ставлять під загрозу існування одного з небагатьох оздоровчих закладів в Україні з унікальними послугами, пише видання Апостроф.

У травні 2023 міжнародна компанія Aregy Group, до якої входить компанія «АріджиЮ», розробила Програму реновації та розвитку санаторію «Червона Калина» як біо-реноваційного курорту Рівненського регіону. Інвестиції на реконструкцію та розвиток підприємства мали скласти понад $20 млн. У результаті розвитку санаторію було заплановане відкриття понад 200 робочих місць, що давало б близько 30 млн грн для держбюджету.

ІА "Вголос": НОВИНИ