В Україні розпочався спалах COVID-19, спричинений новим штамом “Омікрон”. В його епіцентрі Західна Україна. Від сьогодні, згідно з рішенням Львівської обласної комісії ТЕБ і НС, в області «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки. «Вголос» проаналізував, за скільки часу чекати локдауну на Львівщині.

Під час брифінгу 18 січня очільник департаменту ЛОДА Орест Чемерис повідомив про те, що на Львівщині  різко зросла кількість людей, які захворіли на COVID -19, і констатував, що чергова хвиля коронавірусної недуги розпочалась. Її збудником є штам «Омікрон».

“Епідситуація із захворюваністю на коронавірус в області погіршується. Якщо ще тиждень тому щодня госпіталізовували в стаціонари від 60 до 80 осіб, то за минулу добу у медзаклади потрапило 183 особи. І прогнозуємо, що кількість їхня зростатиме”, – сказав  Орест Чемерис.

«Омікрон» уже тут 

Того ж дня, як повідомляв «Вголос», обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ заявляє про підтверджені 17 випадків інфікування штамом “Омікрон”.

“Ми одержали результати секвенування, за якими із 35 зразків РНК в 17 підтверджено «Омікрон», в 18 –  «Дельта»", – написала на своїй сторінці у Фейсбук керівниця центру Наталія Іванченко.

Відомо, що “Омікрон” є набагато контагіознішим (заразнішим) за попередні штами коронавірусу,  окрім того, інкубаційний період у нового штаму теж менший, тому слід очікувати швидкого поширення інфекції.

“Якщо і надалі зберігатиметься така динаміка, яку спостерігаємо на початку тижня ( 17 -19 січня, – ред.), то цілком ймовірно, що Львівщина уже скоро перейде до іншої епідемічної зони”, – зазначає Орест Чемерис.

Епідеміологиня Наталія Іванченко зауважує, що зараз на території Львівської області циркулюють одразу два штами коронавірусу – «Дельта» та «Омікрон». Зважаючи на це, кількість нових випадків хвороби серед дорослого населення зросла майже у всіх районах.

“Впродовж останніх 14 днів  у Львівській області   спостерігається  зростання захворюваності на 99,66% в порівнянні з попереднім двотижневим періодом –  зареєстровано 7060 випадків (281,64 на 100 тисяч населення) проти 3536 випадків (141,06 на 100 тисяч населення) за попередній двотижневий період",  – каже Іванченко.

 

Різке поширення захворюваності серед дітей

Зі слів медиків, ще один фактор, який сприятиме поширенню інфекції, – це те, що різко зростає кількість хворих серед дітей.

“Нова хвиля поширення коронавірусу небезпечна тим, що спричинила збільшення кількості захворювань саме серед дітей. У порівнянні з попереднім спалахом COVID-19, частка інфікованих зросла удвічі. Тривожить той факт, що упродовж останніх чотирьох діб в області шпиталізували 60 дітей”,– розповідає Чемерис.

Департамент охорони здоров'я, передбачаючи різкий спалах коронавірусної інфекції серед дітей, навіть вирішує, що медичну допомогу дітям надаватиме ще одна лікарня. Йдеться про Перше територіальне медичне об’єднання (колишня міська дитяча клінічна лікарня на вул. П. Орлика).

Як повідомляв "Вголос", на сьогодні, за інформацією департаменту охорони здоров’я ЛОДА, у порівнянні з вчорашньою, кількість нових випадків коронавірусної інфекції збільшилась майже на пів тисячі – від 956 19 січня до 1440 – 20 січня. Також стало більше пацієнтів у спеціалізованих стаціонарах області.

Як повідомила “Вголосу” речниця Центру легеневого здоров’я Анна Дубецька, у за останні три дні шпиталізують удвічі більше пацієнтів.

“Якщо за минулий тиждень щоденно у Центр поступало до 15 хворих, то за останні три дні  їх не менше як 30. Загалом на лікуванні у стаціонарі перебуває 238 пацієнтів”.

За словами головного лікаря Львівської обласної інфекційної лікарні Сергія Федоренка, така ж ситуація і у їхній установі.

“Впродовж минулого тижня спостерігаємо поступове збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію, Щодня, в порівнянні з попереднім періодом, маємо плюс 7-8 таких пацієнтів. Здебільшого це люди середнього і молодого віку. Станом на сьогодні у лікарні перебуває 145 хворих”.

У ковідному відділенні Львівської обласної  дитячої лікарні “Охматдит” станом на сьогодні є 80 пацієнтів, що утричі перевищує показник минулого тижня.

“19-24 дитини у відділенні – це дані минулого тижня. На ранок понеділка у стаціонарі було уже 84 хворих. Стан пацієнтів – середньої важкості”, – каже Ірина Березовська, речниця медустанови.

Учора, за результатами засідання ТЕБ і НС,  Львівщина із “жовтої зони” перейшла  у “помаранчеву”.

Відповідно до індикаторних показників для визначення регіонів зі значним поширенням COVID-19, визначених Міністерством охорони здоров’я України, станом на 19 січня Львівська область віднесена до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки”, – зазначають у пресслужбі ЛОДА.

Сьогодні очільник МОЗ Віктор Ляшко під час брифінгу заявив, що Львівщина серед чотирьох областей в Україні (Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська), де найскладніша епідситуація.

За словами Ляшка, уже зараз розглядають рішення про введення локдауну на Івано-Франківщині. Чи не стане Львівська область наступною, схоже, це питання кількох днів або й годин.

Нагадаємо, як писав "Вголос", предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній отримав підтвердження позитивного тесту на коронавірус.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ