Питання планових щеплень під час карантину викликає неабиякі суперечки. З одного боку, якщо не робити рутинних щеплень, то після коронавірусу може бути спалах інших інфекційних хвороб. З іншого – багато батьків насторожено ставляться до вакцинації дітей під час пандемії.

Ярина Романишин, дитячий імунолог Західноукраїнського  спеціалізованого дитячого медичного центру та Роксолана Головин, дитячий алерголог в інтерв’ю “Вголосу” розповіли чи варто робити планові щеплення під час пандемії.

Ярино Юріївно, зараз, під час карантину багато батьків насторожено ставляться до планових щеплень дітей. Чи можна вакцинувати дитину під час пандемії COVID-19?

Ми не можемо не вакцинувати. Тому що велика кількість невакцинованих дітей,  ставить нас перед ризиком спалаху інших вакцинокерованих інфекцій, аніж коронавірус. Тому всі національні і міжнародні рекомендації говорять про те, що ми повинні рутинно далі вакцинувати дітей ,щоб вони були захищені і від інших інфекцій також. Наш з вами український випадок поліомієліту в сусідніх областях, це є абсолютно закономірний наслідок невакцинації.

Зараз маємо сезон простудних  захворювань та пандемію коронавірусу. Чи вакцинація від інших хвороб не ослаблює імунну систему і чи не ризикують діти таким чином захворіти на грип чи інші простудні захворювання?

Як імунолог, я вас запевняю, що вакцинація не пригнічує імунну систему. Нема такого поняття. Вакцина стимулює створення імунітетом захисту і імунна система від того не втомлюється і не пригнічується. Ви вакцинацією виключно створюєте специфічний захист від тієї чи іншої інфекції. Нема таких ані спостережень, ані досліджень, що якщо ви провакцинуєтеся, а після вакцинації захворієте на якусь інфекцію,  ця інфекція матиме більш важкий перебіг. Можу розповісти про власний досвід.

Минулого року, в той день, коли я ввела собі вакцину від грипу, ввечері  мене почало боліти горло і далі був ковід. Я мала доволі легкий перебіг хвороби: кашель, втрата нюху і смаку. Без потреби в жодному лікуванні.

Мій чоловік, який зі мною був контактний, в той самий день зробив собі щеплення від грипу і від пневмококової інфекції і не інфікувався взагалі. Тому повторюсь, вакцинація не обтяжує імунітет, не пригнічує,  немає жодної небезпеки робити вакцинацію в період пандемії.

Я би швидше наголосила на дотриманні інфекційного контролю. Щоб ваш похід на вакцинацію не став можливістю інфікуватися іншими вірусами треба дотримуватися тих рекомендацій, які надають в період карантину: безпечна дистанція, правильне носіння масок, часте миття рук, не торкатися руками до обличчя тощо.

 Але це дві різні речі – створення безпечних умов для проведення рутинної вакцинації і проведення самої вакцинації. 

Якщо говорити з точки зору, що вакцинація пригнічує імунітет і це створить умови для більш важкого перебігу інших інфекцій –це нісенітниця.

Що таке екстрена профілактика і коли вона проводиться?

Наприклад, дитину вкусив пес. Потрібна екстрена профілактика сказу. Потрібно негайно  звернутися в травмпункт, де є всі необхідні засоби для того, щоб таку  профілактику проводити. Не можна відтерміновувати цю вакцинацію, бо хвороба має дуже високі ризики смерті, якщо вчасно не провести профілактику. 

Те саме стосується вакцинації проти правця. Якщо дитина отримує будь-яку травму, яка порушує цілісність шкіри чи слизових і не була вакцинована проти правця, то по певному протоколу проводиться екстрена профілактика.

Екстрену профілактику застосовують при  можливості інфікування гепатитом “В”( контакті з кров'ю). Були ситуації, коли пацієнти знаходили шприци і травмувалися. Це один з таких прикладів інфікування гепатитом “В”.

 У жодному разі екстрену вакцинацію відкладати не можна.

Що ж стосується щеплення проти ковіду, то разом з ним може проводитися тільки  вакцинація проти грипу. Також вакцинацію проти грипу можна зробити з будь-яким інтервалом з вакцинацією проти ковіду.. Інші вакцини  вводимо з інтервалом два тижні від вакцинації проти коронавірусу.

Але це знову ж таки не стосується екстреної імунопрофілактики, яку проводимо незалежно від інших щеплень.

Якщо через ситуацію з коронавірусом пропущене планове щеплення, якими мають бути дії батьків?

Це називається “наздоганяючи схеми щеплень” Отже, якщо ви з певних причин пропустили вакцинацію, то звертаєтесь до сімейного лікаря. Він повинен розписати схему з урахуванням скільки доз вакцин ви уже прийняли,скільки пропустили. Якщо для лікаря це складно, то попросіть скерування до імунолога. Зокрема у наш Західноукраїнський  спеціалізований медичний центр. 

Ярино Юріївно, зараз бачимо, що навіть багато дорослих з осторогою ставляться до вакцинації проти COVID-19, а тим паче щеплення дітей від цієї недуги. Ви, як регіональний тренер по вакцинації проти ковіду, які можете дати поради батькам?

Ми живемо в еру доказової медицини. Доказова медицина – це  коли ми повинні отримати докази безпечності і ефективності вакцини в тому чи іншому віці і тоді використовувати це на практиці. Оскільки ми такі докази маємо на сьогоднішній день, і маємо докази безпечності застосування вакцини “Pfizer” у дітей від 12 років, то ми  і рекомендуємо це робити. Яка є аргументація вакцинації дітей?  В нас вкраїні ми не досягнули колективного імунітету, шляхом вакцинації великої кількості  дорослих.Саме це мало б захистити дітей. З іншої сторони, діти також хворіють і хворіють іноді важко. Хто з цих дітей буде один зі ста чи один з десяти ми не знаємо. Знаючи,що такий спосіб запобігання інфекції є безпечним і ефективним я уже використала його для вакцинації свого п’ятнадцятирічного сина, п’ятнадцятирічної племінниці, племінників 14 і 16 років і навіть наших пацієнтів з імунодефіцитом.Так, більш ефективного способу запобігання інфекцій не існує. І якщо для дітей це є безпечно, якщо є докази цієї безпечності, то звичайно треба використовувати таку можливість.

 А от з Вашого особистого досвіду,  чи були побічні  реакції у дітей  після вакцинації?

Я моніторила побічні реакції і в своїх дітей, і в наших пацієнтів.Не було жодної, навіть гарячки.Трошки боліла рука в одного з племінників, але обійшлося навіть без знеболення.

Втім, є очікувані побічні реакції і вони зумовлені тим, що імунна система активно працює після введення вакцини і ці реакції можуть бути у вигляді підвищення температури тіла,загального нездужання, блювання і проносу, місцева реакція-біль і почервоніння. Але завжди давайте пам’ятати проти  якої хвороби ми вакцинуємо. І розуміти агресивність і небезпечність цього захворювання, і порівнювати в тому контексті з тими побічними реакціями, які можливі після щеплення.

Роксолано Романівно, у нашому суспільстві є досить упереджене ставлення до вакцинації. А надто зараз, у часі карантину, батьки, діти яких мають в анамнезі хронічні чи алергічні захворювання, вагаються чи потрібно робити планові щеплення чи краще почекати до кращих часів?

При будь-яких проблемах зі здоров’ям, вакцинація захистить від серйозних інфекцій, тому беззаперечно вакцинуватись потрібно всім. Але якщо є  протипокази до щеплення, то  їх визначає дитяча імунологічна комісія. Такі випадки є рідкісними.

Пацієнти, які мають бронхіальну астму, алергічний риніт, кропив’янку можуть проходити вакцинацію, вона їх захистить від серйозних  інфекційних захворювань.

Єдиним застереженням є, якщо в минулому була якась реакція на введення вакцини, тоді лікар алерголог чи імунолог визначає яке дообстеження пройти дитині, щоб визначити чи є ризик. В лабораторіях маємо так званий передвакцинальний пакет, який показує можливу алергічну реакцію пацієнта.

Дітям з бронхіальною астмою, щеплення не роблять під час приступу. Робиться вакцинація на фоні прийому протиалергічних препаратів. Якщо приступ був недавно, тоді дитина отримує так звану базисну протиастматичну терапію і на основі цієї підтримки проводяться профілактичні щеплення.

Можу сказати зі своєї лікарської практики, а кількість моїх пацієнтів вимірюється тисячами,  що всі пацієнти прекрасно перенесли вакцинацію і побічних реакцій не було.

Оскільки зараз пік простудних захворювань, то рутинні  щеплення потрібно робити обов’язково, щоб бути спокійним, що крім звичних нам інфекційних захворювань, дитина не захворіє дифтерією, правцем, поліомієлітом чи кором.

Перед вакцинацією дитину має оглянути сімейний лікар  і, за необхідності, ще спеціаліст, у якого спостерігається дитина з  хронічною патологією.

Квінтесенція нашої розмови – щеплення потрібні, без варіантів. У цьому я завжди намагаюсь переконати своїх пацієнтів.

ІА "Вголос": НОВИНИ