Понад 120 громадських організацій закликають Президента України Володимира Зеленського повторно ініціювати ухвалення закону про ліки на основі медичного канабісу.

Про це повідомляють на сторінці “Пацієнти України” в соціальній мережі Фейсбук.

Як писав "Вголос", влітку народні депутати не підтримали прийняття Закону і тим самим прирекли понад два мільйони пацієнтів на страждання, які можливо припинити лише за допомогою препаратів, що в Україні заборонені. 

“Понад два мільйони — не просто цифра. Це онкохворі, паліативні хворі, діти з важкою формою епілепсії, ветерани війни, які мають посттравматичний стресовий розлад, пацієнти з хворобою Паркінсона, Альцгеймера, розсіяним склерозом і багато інших. Це їхні родини, які готові віддати все заради того, щоб їхня мама, тато, син, дочка, бабуся чи дідусь більше не кричали від болю, щоб вони хоч трохи відчули “нормальне життя”, де у їхніх головах не буде єдиної думки “Коли це вже припиниться?”, – пишуть пацієнти.

З їх слів, інколи люди, щоб отримати ліки, йдуть проти закону. Як приклад, наводять історію мами чотирьохрічної Софійки, яка вимушена була стати контрабандисткою — перевозити в Україну нелегальну олію на основі канабісу, яка зупиняє страждання її дитини. Чи вона не боялась. Боялась.Але страх бачити свою дитину у кількагодинних судомах набагато сильніший.

Пане Президенте! Ми хочемо, щоб Ви почули голос кожного пацієнта та стали Гарантом його пацієнтських прав, і не перенесли, не відтермінували, не проігнорували потужний суспільний запит — узаконення ліків на основі медичного канабісу!

Ми не можемо більше чекати і терпіти біль!”

У 2020 році ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків. Використання канабісу вже легалізоване у тій чи іншій формі у більш ніж 50 країнах світу, а його медичне застосування стає мейнстрімом у світовій системі охорони здоров’я.


ІА "Вголос": НОВИНИ