Люди, ймовірно, можуть дожити як мінімум до 130 років, а можливо, і набагато довше. Хоча шанси досягти такої “надстарості” залишаються мізерними, згідно з новими дослідженнями.

Зовнішня межа тривалості життя людини довгий час гаряче обговорювалося: недавні дослідження доводять, що ми можемо жити до 150 років, або стверджували, що не існує максимального теоретичного віку для людини.

Нове дослідження, опубліковане в середу в журналі Royal Society Open Science, поглиблює дискусію, аналізуючи нові дані про літніх людей – у ​​віці 110 років і старше – і напіввисокі у віці 105 років і старше, повідомляє Agence France-Presse.

«Після 110 років прожиття ще одного року можна порівняти з підкиданням ​​монети», – сказав Ентоні Девісон, професор статистики Швейцарського федерального технологічного інституту в Лозанні (EPFL), що керував дослідженням.

«Якщо це станеться, то ви доживете до наступного дня народження, а якщо ні, то помрете в якийсь момент протягом наступного року», – сказав він AFP.

Виходячи з наявних на даний момент даних, здається ймовірним, що люди можуть дожити як мінімум до 130 років, але екстраполяція результатів «означала б, що немає межі тривалості життя людини», – йдеться в дослідженні.

Висновки збігаються з аналогічним статистичним аналізом, проведеним на наборах даних дуже літніх людей.

Проте, той факт, що люди теоретично можуть досягти 130 або більше років, не означає, що ми, ймовірно, побачимо це найближчим часом.

Хто зможе побити рекорд Жанни Кальман

Навіть у віці 110 років ваші шанси дійти до 130-ти будуть «приблизно один на мільйон… не неможливо, дуже малоймовірно», – сказав Девісон.

Він вважає, що ми зможемо побачити, як люди досягнуть 130-річного віку протягом століть, у міру того, як все більше людей доживають до позастолітнього статусу, збільшуючи шанси на те, що один з них стане таким одним на мільйон.

«Але за відсутності серйозних медичних і соціальних досягнень дуже малоймовірно, що коли-небудь буде спостерігатися вік набагато старший від цього», – додав він.

На даний момент найстарішою зареєстрованою людиною є француженка Жанна Кальман (на фото), яка померла в 1997 році в підтвердженому віці 122 років.

Іншим претендентам на престол довгожителя треба буде пройти довгий шлях. Найстаріша і досі жива людина у світі – Кане Танака з Японії, йому тепер 118 років.

ІА "Вголос": НОВИНИ