Сьогодні масштабне вторгнення на територію України з боку Білорусі є дуже малоймовірним. Це було б можливо, якби Росія отримала успіх на півдні України, однак наразі таких успіхів армія РФ не має.

Про це білоруський військово-політичний оглядач Ягор Лебядко розповів «Європейській правді».

«Виходячи з картини світу військово-політичного керівництва Білорусі, це може бути підготовкою оборони до можливого вторгнення України. Я все більше доходжу висновку, що заяви білоруської влади про реальність загрози вторгнення України – це не просто пропаганда для бабусь, а що вони справді живуть у цій картині світу», - каже Лебядко.

За його словами, вкрай малоймовірно, що Білорусь зможе піти на масштабне вторгнення, як це робили росіяни – батальйонно-тактичними групами.

Мовляв, це неможливо без залучення військовослужбовців строкової служби. А це і проблеми з професіоналізмом, і додаткова напруженість усередині країни.

Він переконаний, що зараз ймовірність участі білоруських військ можлива лише за сценарію, коли Росія досягне успіху на північних напрямках.

"Умовно кажучи, якщо РФ займе південь України, вибудує лінію оборони і зможе знову перекинути сили на північний напрямок, де зуміє досягти успіху – лише в такому випадку участь білоруської армії буде можливою. Наразі такий сценарій виглядає дуже малоймовірним", - зазначив експерт.

Лебядко каже, що техніку, зокрема С-400 та «Іскандери», білоруси просто привезли та залишили – зараз вона не має жодного озвученого правового статусу.

Нагадаємо, на Лиманському напрямку росіяни не припиняють штурмувати українські позиції та населені пункти. З великими втратами особового складу та техніки - вони відступили.

ІА "Вголос": НОВИНИ