10 серпня відбулось засідання обласної комісії ТЕБ і НС, на якому члени рекомендували університетам заселяти в гуртожитки своїх студентів тільки після щеплення. Про це в матеріалі «Вголос».

За офіційними даними на Львівщині понад 100 тис. студентів. Щоб збільшити темпи вакцинації та зменшити ризики поширення коронавірусу комісія ТЕБ і НС ухвалила рекомендувати вищим навчальним закладам поселяти в гуртожитки тільки вакцинованих студентів. Про це повідомили в пресслужбі ЛОДА

Рішення ТЕБ і НС носить тільки рекомендаційний характер, тому будемо заселяти всіх. В університеті проводиться вакцинація з квітня місяця і ми не розділяємо працівників і студентів, а вакцинуємо всіх охочих. Виїзними мобільними бригадами в університеті вакциновано вже понад 2000 людей. Свідомі студенти щепляться ще в центрах вакцинації, тому точної цифри ми не маємо. Тиснути на молодих студентів не варто, адже вакцинація є добровільною. Ми маємо працювати на довірі та партнерських стосунках. В головному корпусі плануємо створити центр вакцинації, також ведемо переговори, щоб вакцинувати студентів на базі студентської поліклініки, яка знаходиться в 10-й міській лікарні”, - прокоментував проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Качмар.

Нещодавно відбулася зустріч представників НУ “Львівська політехніка” та Львівської міської ради на тему розгортання пункту масового вакцинування студентів на базі студентської поліклініки та запобіганню поширення коронавірусу в студмістечку. В результаті було вирішено розпочати вакцинування студентів на базі 10-ї лікарні та закріпити одну бригаду для університету. Щеплення будуть проводитись тільки вакциною Moderna.

Селити будуть всіх

Ці рішення є тільки рекомендаційними. Що ми вирішили? Ректором було доручено організувати вакцинацію студентів НУ “Львівська політехніка” і вже з шостого серпня ми відкрили пункт вакцинації в студентській поліклініці біля студмістечка. Будь-який студент, який хоче вакцинуватись і досягнув вісімнадцятирічного віку може прийти й вакцинуватись. Навчання в нас розпочинається з 28 серпня і всі студенти, хто має бажання зможе це зробити в зручний для нього час. Сьогодні в доступу є вакцина Moderna. Поселяти ми будемо звичайно всіх студентів, а також надамо їм можливість вакцинуватись.” - про це нам повідомив проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку НУ “Львівська Політехніка” Роман Корж.

За інформацією директора департаменту охорони здоров’я Ореста Чемериса, показник щеплень у Львівській області зараз є нижчим за середній, якщо порівнювати з іншими областями України. Не задовільними залишаються темпи вакцинації в окремих громадах. Тому районні державні адміністрації та територіальні громади мають вжити конкретні заходи, які б підвищували рівень вакцинації населення у Львівській області. До прикладу, створювати нові центри вакцинації, розвінчувати міфи стосовно наслідків вакцинації.

Згідно з нормативно-правовими актами і вимогами, які сьогодні існують в державі немає жодного такого, який би регулював процес обов’язковості вакцинації для поселення в гуртожитки. Про це було сказано з уст міністра Сергія Шкарлета, а також є позицією міністерства освіти й науки України.Тому станом на сьогодні поселення в гуртожитки буде здійснюватись у звичному режимі”, - про це наголосив голова профкому студентів ЛНУ ім. Івана Франка Микола Спересенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ